Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De öppnar butik på 2 000 kvadratmeter

Gävle får ytterligare en secondhandbutik.


På lördag öppnar Erikshjälpen i samarbete med Korskyrkan försäljning i dryga 2 000 kvadratmeter stora lokaler.


– Finanskrisen gynnar oss, säger föreståndaren Åsa Andersson.

Biståndsorganisationen, som vilar på en kristen värdegrund, startade 1946 och secondhandförsäljningen är en viktig hörnpelare i arbetet. Butiken i Gävle blir Erikshjälpens 45:e i landet.

Var organisationen väljer att öppna beror till stor del på lokala initiativ.

– Vi jobbar inte som stora butikskedjor med strategiska placeringar. Det här bygger på ideella krafter, säger Thomas Persson, verksamhetsledare för Erikshjälpens svenska butiker.

I Gävles fall var det Korskyrkan som hörde av sig, och den 29 november släpps kunderna för första gången in i före detta Bäcklunds Järns lokaler på Södra Skeppsbron.

Ytan är totalt 2 070 kvadratmeter, varav 1 200 är butiksutrymme.

– När hyllorna gapade tomma var jag orolig för att vi inte skulle kunna fylla butiken. Men nu får vi knappt plats för alla saker. Det är fantastiskt hur mycket Gävleborna har skänkt, säger Åsa Andersson.

Konkurrensen från andra secondhandaffärer är inget som bekymrar henne eller Thomas Persson.

– Tvärtom. Om det finns flera butiker i samma område är det många som gör rundor för att fynda, säger Thomas Persson.

Finanskrisen är heller inget som har märkts i Erikshjälpens nuvarande butiker.

– När folk har mindre i plånboken går de hellre hit än köper nytt. Däremot är det möjligt att vi får lite mindre inflöde, att folk sparar sakerna längre, säger Thomas Persson.