Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De rödgröna tänker inte ändra deltidsreglerna

Även om den rödgröna alliansen vinner valet i höst blir det ingen ändring av deltidsreglerna i a-kassan. Beskedet får kritik av Kommunal i Sandviken som hade förväntat sig ett annat.
– Det är ett stort problem, framför allt för kvinnorna, säger ordföranden Leif Johansson.
En som drabbas är Björn Wallner, timanställd som personlig assistent.

I torsdags berättade Arbetarbladet om Björn Wallner som uppmanas att säga upp sig från timanställningen som personlig assistent när hans a-kassedagar snart tar slut. Han är inte ensam om att drabbas av den regelförändring som regeringen införde för två år sedan. Då sattes en maxgräns för deltidsstämpling på 75 dagar, en förändring som mött kraftig kritik från oppositionen.

Men i den rödgröna budgeten som presenterades nyligen finns inget förslag till förändring av a-kassereglerna för deltidsarbetslösa.

Kommunal besvikna

Thomas Östros, Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, säger i en radiointervju att allt inte går att göra på en gång utan att man måste våga prioritera. Riksdagsmannen Raimo Pärssinen (S) framhåller att taket och ersättningsnivåerna i a-kassan ska höjas vid ett regeringsskifte i höst.

– Vi har diskuterat möjligheten att kombinera deltidsstämpling med utbildning så att de här personerna blir mer attraktiva på arbetsmarknaden.

Kommunals Leif Johansson är besviken. Många av fackförbundets medlemmar har osäkra anställningar inom branscher där deltid är vanligt. Efter regeländringen har flera tvingats säga upp sig eller märkbart gå ned i lön.

– Det här är ett problem. De flesta av våra medlemmar vill inget annat än att ha heltid, säger Leif Johansson.

Han menar att reglerna måste göra det möjligt att ta ett jobb och inte tvinga bort människor från arbetsmarknaden.

– Det tycker vi oavsett vilken regering det blir.

Vad tycker du om det inte blir någon ändring av deltidsstämplingen?

– Jag hoppas att vi har så god tid på oss att de hinner besinna sig och inse att det här är fel.