Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De sa att det bara var en fas"

En morgon för tre år sedan vaknade den före detta Tierpsbon upp och visste vad som var fel. Hon var han, transsexuell och född i fel kropp.
– Men de vuxna sa att det bara var en fas i livet, säger 16-årige Sam Eriksson Hedblom.

När Sam Eriksson Hedblom, som då hette något annat, var yngre brukade han fantisera om livet som kille. Men det var först den där morgonen som Sam förstod att han var det, skriver allehanda.se.

– Jag vaknade och ville klippa av mig allt hår, jag hade länge förstått att något var fel, men inte vad.

Rummet i Bollstabruk, utanför Kramfors, är täckt med bilder på Veronica Maggio. När livet är för jobbigt brukar musiken hjälpa till. Och det är många stunder som varit svåra.

– När jag pratade med en kurator fick jag höra att det var en inbillning. I början försökte jag tro på det eftersom kuratorn var en vuxen person. Men det kändes inte rätt.

Sam skapade en Facebooksida där han kallade sig Daniel, det namn han bytte till i början.

– Facebook var en flyktplats, för i den "verkliga" världen blev jag inte accepterad.

Hösten 2012 bad Sam skolan att acceptera honom som kille, men det gjorde inte lärarna. Det var först efter ett möte med Sams pappa i november som skolans ledning började ta frågan på allvar, anser han.

– Jag var deprimerad för att de inte accepterade mig och orkade inte gå så mycket i skolan.

Det dröjde till efter jul innan rektorn godkände att kalla Sam för han och informerade personalen att följa detta.

– De visste inte så mycket om transsexualitet och var inte vana vid detta, men jag kände mig arg för hur de behandlade mig.

Skärsåren på Sams armar är inte något han vill dölja, de är en del av honom nu. Ett tag mådde han så dåligt att han fick åka till ett behandlingshem i Uppsala, ett behandlingshem som tog emot transsexuella.

– Många av de jag känner som också är transsexuella har haft eller har självskadebeteende.

Livet var lättare i Uppsala eftersom det fanns en större förståelse, det var också här som han bytte namn från Daniel till Sam. Han gick i årskurs nio i Tierp.

– På den skolan blev jag inskriven som Sam och det var första gången som jag blev tagen på allvar i en skola, det kändes väldigt skönt.

Men Sam träffade ändå på många som ifrågasatte honom; "är du verkligen kille", "du har ju så ljus röst". Ibland kunde han säga emot, ibland orkade han inte, då gick det rakt in i honom och gjorde ont.

För ungefär ett år sedan var Sam på sitt första möte på Karolinska universitetssjukhuset för att börja vägen mot en könskorrigering. Det innebär att Sam ska få mediciner som bromsar hans pubertet och börja med en hormonbehandling, en könsoperation är tillåtet först när han är 18 år.

Även om Sam mår bättre i dag, är det fortfarande först när han börjar sin behandling som allt kan förändras på riktigt, känner han.

– Det är först då jag kan bli den jag verkligen är.

På hans dator finns ett fönster med Veronica Maggios musikvideo och ett fönster med hans nystartade blogg, LGTBblog, där han skriver om gay- och transsexuellas frågor. Förutom familjen har kontakter med andra genom internet varit ett viktigt stöd.

– Nu vill jag skriva om dessa frågor och hoppas att det kan hjälpa någon annan.