Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De siktar mot världstoppen

/
  • TÄVLAR I HELGEN IGEN. I juni vann dansparet Lana Murphy och Hampus Norberg SM i Tiodans i Stockholm, och i helgen är det dags för SM i latino- och standarddans i Helsingborg. Förra veckan tävlade de mot 199 par från hela världen i två av dansvärldens mest prestigefyllda tävlingar – Imperial och International – i London.

SÖDERMALMSTORG, KLOCKAN 16.00.

I helgen står de i rampljuset igen. Ett ljus som – precis som de själva – bara blir starkare och starkare.

Annons

Deras största styrka är att de varit ett danspar halva livet, och kamrater sen de var små.

– Vi har varit ett danspar så länge som åtta år, vilket är ovanligt i dansvärlden, säger Lana Murphy, 17, och Hampus Norberg, 16, som tävlar för Gefle Danssportklubb och är medlemmar i Svenska landslaget.

Första veckan i november tilldelas de ett Fredrik Belfragstipendium för sina dansinsatser av Rotaryklubben Tre Ankare i Gävle.

I somras vann Lana och Hampus junior SM i Tiodans i Stockholm.

I helgen är det dags igen, nu för junior SM i latin- och standarddans i Helsingborg.

Och förra veckan tävlande de tillsammans med 199 par från hela världen i två av dansvärldens mest prestigefyllda tävlingar – Imperial och International – i London. Något som i sig är en prestation.

– Det finns inte så många svenska par i åldrarna 16 till 21 som det går bra för utomlands, säger Lana, vars mål i nuet är att, liksom hennes och Hampus tränare Anna Suprun och Rachid Malki, en dag höra till de tio bäst rankade i världen.

I London tog sig paret till Imperials så kallade 48-runda, alltså kom bland de 48 bästa. I International tog de sig till 96-rundan.

En styrka de är på väg att bli ensamma om i dansvärlden, och som de menar har en avgörande betydelse för deras framtid som dansare, är att de har en personlig relation.

– Vi pratar om allt, har en trygghet ihop och jobbar för samma mål, medan andra par inte har något att säga utanför dansen, säger Hampus,

Att Lana började dansa berodde mycket på mamma Lena som var en av drivkrafterna i Gefle Danssportklubb.

– Men hon fick även mig att börja dansa. För att hon tjatade så! säger Hampus, som besjälades av dansens rörelser och teknik redan efter sina första danssteg.

Drömmen de har i dag är att bli lika skickliga som de bästa utländska paren i världseliten, och jag frågar om det är ett realistiskt mål.

– Ja, säger Lana utan att tveka.

Förutsatt att det är Hampus hon får fortsätta att dansa med.

– Jag vill heller inte ha nån annan partner, säger Hampus.

Att de är ensamma om att i sin åldergrupp ha varit ett par så länge är även en styrka i visionen om en professionell framtid som tävlande, tränare och domare i världseliten.

En annan ovanlighet är att de är lika skickliga i latin som i standard.

– Normalt är man mer duktig i den ena dansen – oftast latin – men vi har medvetet satsat på båda.

Och precis som alla andra journalister frågar jag om Hampus tvekade inför att börja dansa med Lana.

– Visst gjorde jag det. Men då visste jag inte att den manligaste sporten en man kan ägna sig åt är dans.

Mer läsning

Annons