Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ska cykla jorden runt

25-åriga Johanna Eklöf från Årsunda, och hennes pojkvän Emil Börner, ska göra en jordenruntresa på cykel.
– Vi ser inte oss själva som äventyrare, men det handlar om inställningen att vilja och den har vi, säger Johanna.

11 januari lyfter planet från Arlanda till Argentina och Sydamerikas sydspets Ushuaia. Där börjar Johanna Eklöfs och Emil Börners cykelresa. Idén till att genomföra resan kom från Emil.

– Jag läste för längesedan på nätet om ett par som hade gjort resan. Sedan i mars, när vi träffades, har vi pratat om att göra det tillsammans, säger han.

Båda två har gjort långa cykelresor tidigare. Johanna har rest i Afrika, Sydamerika, Nordamerika och Europa, och Emil har cyklat från Europa till Asien.

Förberedelserna inför den här resan har pågått i ett halvår.

– Vi har byggt cyklarna från grunden med stålramar från USA, googlat häftiga vägar och hört av oss till olika ambassader bland annat, säger Emil.

– Ja, och nu har vi fixat de sista sakerna, som att ha extra slangar och kedjor till cyklarna och sådant, säger Johanna.

Däremot har Johanna och Emil inte förberett sig fysiskt inför resan, eftersom de anser att det inte är nödvändigt.

– Konditionen förbättras nog efter vägen och vi har ingen tidspress, så vi tar det lite som det kommer, säger Johanna.

De ska vara borta i cirka tre år och det är ingen lätt packning de ska ha med sig.

– Vi bär nog på 35 kilo var. Det är tur att vi har cyklarna, säger Emil.

Med sig har de ett tält som de ska tillbringa nätterna i, men de hoppas på att bli inbjudna av människor, för att leva som de gör i andra kulturer.

– Vi ska bo i ett tvåmannatält. Vi är "friluftsiga" båda två och gillar den enkla livsstilen. Människor är ofta välkomnande när det kommer turister, så vi hoppas på att få en bit mat annars köper vi efter vägen, säger Emil.

Han påpekar också att det gäller att ha tålamod och delmål, för att klara av resan och dessutom lägger han till att det är viktigt med humor.

– Man måste också vara medveten om att det kommer att bli motgångar, säger Johanna.

Vad ser ni mest fram emot?

– USA, eftersom jag är nyfiken på människorna där. Sedan ska det bli kul att cykla i Asien. Jag har rest i alla världsdelar, men inte i Asien ännu, säger Johanna.

– Att cykla i bergen, Anderna och Himalaya. Jag gillar att cykla uppför, säger Emil.

***

Följ resan på den här länken!