Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ska försvara Gävles heder

Fem personer med Fredrik Swahn i spetsen ska försvara Gävles heder i sommar.

”Postkodkampen” är en blöt tävling som sänds i TV4 och På Gång var på plats på inspelningen.

”We are, we are Gävle”.

Med svart hjälm och grön tröja med ett ”Gävle” på ryggen står sångaren Fredrik Swahn och får Gävlehalvan av publiken att sjunga en ny text till Queens ”We will rock you”

Det är paus i inspelningarna på ”Postkodkampen” på Fyrishov i Uppsala. Fredrik Swahn är lagledare för Gävle-laget som också består av Sören Antman, Matilda Orrling, Jennie Holst och Pelle Stenson – utvalda av TV4 men på förslag av såväl Fredrik Swahn som andra.

– Jag kom med på förslag av Tussen, de frågade henne först men hon har så mycket med bröllopet att göra så hon hade inte tid, säger Jennie Holst och menar alltså Tussen Formgren som brukar lyfta folk och tunga saker och bröllopet är alltså prinsessbröllopet som fått hela Ockelbo på benen.

Tanken är att könsfördelningen ska vara så jämn som det går på fem personer och att det inte bara ska vara värsta idrottarna som är med och tävlar, utan gärna lite olika lokala profiler.

Matilda Orrling sjunger opera, till exempel, och bränner av en blixtsnabb liten aria i samband med första grenen, hinderbanan.

– Det var jättehemligt innan vad det var för nåt, man sa ja utan att veta, säger hon.

Totalt är det fem grenar som avverkas under inspelningsdagen, Gävlelaget möter ett lag från Halmstad under ledning av cyklisten Susanne Ljungskog och programmet sänds på fredag 16 juli.

– Oj, då har jag bokat Louise Hoffsten, säger Fredrik Swahn som ju ordnar sommarkonserter i Stjärnsund där han numera bor.

Plastponchos

Det är kallt och publiken, som mestadels består av nyfikna Uppsalabor men också några tillresta supportrar, får plastponchos till skydd mot regnet som stundtals faller, men blir tillsagda att ta av dem när det är inspelningsdags igen och regnet tillfälligt har upphört.

Gävlelaget trängs med Kim Kärnfalk och Sandra Dahlberg, sångerskorna och tillika pengautdelarna från Postkodlotteriet, inne i en liten bastu. Äter mackor och pratar om adrenalinkicken man får av att tävla.

– Det var så länge sen jag fick den kicken, man får det inte i vardagen, av att träna, säger före detta boxaren Sören Antman.

– Man blev helt galen av adrenalin, konstaterar Fredrik Swahn.

Gävleskylt vann

Men det är risk för skador också. Jennie Holst föll illa i hinderbanan och får en tub med smärtstillande gel.

– Jag såg slow motion-bilderna av när du föll. Det såg illa ut, säger programledaren Rickard Sjöberg till henne där hon kommer med tuben i högsta hugg och en fleecefilt om axlarna.

Nån har förhoppningsfullt dukat fram myggmedel och solskyddskräm bland vetelängderna och kaffetermosarna på backstageområdet. Gävlelaget huttrar men sjunger ”I love you Gä-Gä-vle” och på Gävleläktaren vinner några unga tjejer med fantasifullt färgat hår skylttävlingen med sin Gävle-skylt med en djävul på. ”Halmstad hamnar i bassängen, Gävle hämtar hem poängen”, skanderar publiken och får Fredrik Swahn som står högst uppe på den rosa rutschkanan, beredd att kicka ner bollar på Halmstads-deltagarna, att börja sjunga ”deeoo, deeeeeo” och få svar från Gävledelen av publiken.

På Halmstadsläktaren finns plakatet ”Tyst Fredrik”.

Han skrattar mest.

– Det är kul det här!