Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ska göra konst på avrättningsplatser i Gävleborg

Annons

Sex tidigare avrättningsplatser i Gävleborgs län ska få konstnärlig gestaltning. Nu är namnen klara på de personer som får uppdragen. Det är flera uppmärksammade och etablerade konstnärer som utsetts för att göra ”dödsstraffskonst”.

Bakom idén står Sveriges Fängelsemuseum i Gävle tillsammans med Region Gävleborg.

Konsten placeras enligt planerna ut under våren 2017 och ska stå kvar under resten av året.

Meningen är att uppmärksamma glömda kulturhistoriska platser men också problematisera det existerande dödsstraffet som sådant och samhällets maktstrukturer i dag.

Intresseanmälningar från hela 90 olika konstnärskap och konstnärsgrupper hade kommit in. Fem skulle väljas ut, men det blev till slut sex:

”Många ansökningar var väldigt bra och genomläsningen kantades av både tårar, nya insikter och ibland oväntade skratt”, rapporterar Sveriges Fängelsemuseum Desirée Kjellberg och konstkonsulent Erik Anderman, Region Gävleborg.

Det är tre avrättningsplatser i Gästrikland och tre i Hälsingland som kommer att få platsspecifika konstnärliga gestaltningar.

Utvalda konstnärer blev: Nadine Byrne, Conny Karlsson Lundgren, David Larsson, Anna Asplind, Erik Rask och Sebastian Mügge.

Erik Rask är ursprungligen från Gävle och finns representerad på Länsmuseet, Anna Asplind är koreografen som gör ”dancewalks” och bland annat ”732 m” för Gävle sjukhus. Nadine Byrne har visat performances över hela världen. Tysk-svenska Sebastian Mügge är känd för spektakulära installationer.

Konsten är del av ett större projekt runt länets gamla avrättningsplatser, kallat ”Gränsland, mellanrum, avgrunder”. Man har lokaliserat och utforskat platserna som är exempelvis Gävle Stads Galgbacke, Skallebacken i Ockelbo och de så kallade Domarstenarna i Trödje/Hillevik.

En målsättning är också att en eller flera av avrättningsplatserna efter projektet ska få ett permanent minnesmärke i någon form.

"För bara några generationer sedan avrättades människor inför publik i Sverige", påminner Sveriges Fängelsemuseum.