Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ska ta över hemvården – utan att ha rätt utbildning

Från och med i dag ska ambulanssjukvården sköta primärvårdens hembesök på nattetid.

Men personalen har fortfarande inte fått utbildning.

– Vi har inte hunnit med, säger ambulanschefen Jörgen Tranevik.

Vid midnatt natten till 1 februari skedde den stora överföringen av hemsjukvården från landstinget till kommunerna i Gävleborg. I samband med den förändras även ambulanssjukvårdens arbetsuppgifter.

På nätterna får de ta över de tillfälliga hembesök, som inte räknas som hemsjukvård, och som blir kvar i landstinget.

I Gävle beräknas det vara ungefär tio besök i veckan, i Sandviken två–tre och i Ockelbo och Hofors ungefär ett.

Inga stora antal men de har ändå väckt oro bland ambulanspersonalen. De är rädda för att akuta uttryckningar kan försenas och att hembesökspatienter kan bli lämnade i sticket när det kommer ett mer akut larm.

Nu visar det sig också att de inte hinner få den utbildning som de utlovats för att klara av de nya arbetsuppgifterna. Bland annat för att fräscha upp kunskaperna om hur man sätter katetrar.

– Det är ett bekymmer. Men det är över 200 anställda som ska få utbildning och tidsmässigt har det inte gått att lösa, säger ambulanschefen Jörgen Tranevik.

För en del är det inga problem, de kan det redan. Andra har kanske aldrig satt en kateter på en människa, bara på en docka på utbildningen för 20 år sedan.

Om katetern behöver bytas eller spolas och personalen inte klarar det kan resultatet bli att patienten får köras till akuten.

– Om det inte kan vänta får man göra det.