Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De skrev bok om när två blev tre

Han skriver om uppväxten i Sandviken och Kungsgården. Men han skriver framför allt om hur det var att bli pappa, och hur ingenting blir sig riktigt likt sedan Tage kom.

– Det är väldigt tydligt att man som pappa glider fram på en räkmacka, säger Daniel Åberg, frilansjournalist och författare.

När 2 blir 3 heter boken, som han har skrivit tillsammans med sin fru, Johanna Ögren. De skriver vartannat kapitel. De bjuder på pinsamma händelser och komiska detaljer, i hopp om att vi läsare ska känna igen oss. Som när Daniel går på barnvagnsbio och inser – efter att Tage bajsat ner sig – att skötväskan är kvar hemma. Eller när de vill gå på kafé med en sovande bebis och blir stående och undrar om man verkligen får ta med sig barnvagnen in. Men boken rymmer också allvar och djupare funderingar om jämställdhet och döden.

– När jag blev gravid läste jag en otrolig mängd föräldralitteratur och det var ju nästan inga böcker där pappan var med. Så då började vi prata om att vi kanske borde skriva en sådan bok, säger Johanna, som är kommunikatör och har varit medförfattare på två andra böcker.

Vi träffas hemma hos familjen Åberg Ögren, i en snygg lägenhet på söder i Stockholm. Sonen Tage, två år, är också hemma, eftersom det är planeringsdag på förskolan. Han använder gärna pappa Daniel som gymnastikredskap och vill visa upp sina konster.

Boken är rykande färsk, kommer faktiskt ut just idag, och på frågan hur det känns kommer lite oväntade svar. Daniel, som redan har gett ut två romaner, tycker att det är spännande även om det känns konstigt att han nu kommer kunna recenseras som person. Johanna tänder till.

– Ända sedan jag har blivit mamma har jag inte blivit annat än recenserad. Hela mammarollen är andra människors recenserade av hur du är som förälder, och så är det inte att vara pappa, säger hon.

– Nej, så fort man gör något som pappa blir man betraktad som hjälte, för att man ”hjälper till”, säger Daniel.

– Jag blev mamma rätt sent och hade hunnit tänka igenom mycket, men det är en av de få grejer som jag inte har kunnat förutse.

Märker du inte av recenserandet, Daniel?

– Det är väldigt tydligt att man som pappa glider fram på en räkmacka. Det visste jag redan under graviditeten, att jag skulle bli betraktad som en hjälte för att jag ”hjälper till” och tar så stort ansvar. Medan, om en mamma tar större delen av föräldraledigheten, så är det bara hennes plikt. Men jag behövde bara gå ut så fick jag uppskattande blickar från gamla tanter och mammor som tycker att jag är så himla duktig som är ute och drar mitt barn i vagn.

De har valt ett otraditionellt upplägg, där Johanna började jobba rätt snart efter förlossningen och Daniel har tagit merparten av föräldraledigheten och varit ensam med Tage redan när han var några månader gammal.

Johanna påpekar att de inte vill pådyvla andra sitt sätt, som den rätta vägen, men gärna visa att ”så här kan man också ha det”.

Varför är det är så laddat med föräldraskap?

– Barn är det bästa vi har. Om man inte gör det bästa för sitt barn har man gjort något som är dåligt. Om jag gör tvärt emot betyder det att jag gör fel. Det handlar om att rättfärdiga sina egna beslut, säger Johanna.

Hur var din uppväxt i Sandviken/Kungsgården, Daniel?

– Jag tycker jag hade en väldigt bra uppväxt. Jag hade aldrig någon stark längtan bort, men var fullständigt medveten om att jag skulle flytta, för jag ville plugga på universitetet och ville bo någon annanstans, men det var mer en naturlig utveckling. Mina föräldrar skilde sig när jag var tio år, men pappa bodde bara några kilometer bort, och det var väl inget konstigt med skilda föräldrar då. Jag var en ganska välartad ung man, var duktig i skolan och orsakade aldrig några större besvär för mina föräldrar.

Hur tror du att Tages uppväxt kommer skilja sig från din?

– Jag var 20 år första gången jag flög flygplan första gången. Tage har redan varit i tre världsdelar och flugit mer än han har åkt bil.

Nu går han på dagis; hur skiljer vardagen?

– Jag gick aldrig på dagis. Min mamma var dagmamma, så jag var hemma tills jag var sex år. Men annars är det väl ganska likt. Fast när jag var liten hade jag min släkt inpå, men han har sin mormor och morfar 130 mil bort och farmor och farfar 20 mil bort.

Tage är två år, ni är förstagångsföräldrar och ni ger ut en föräldrabok.

– Ja, det fick vi ganska många reaktioner på från början. Många blir förbannade och tycker ’varför ska ni skriva en bok om föräldrar när ni bara har ett barn’, säger Johanna.

– Det är ju det som är poängen. Jag berättar ju i boken om första promenaden med barnvagnen, och en massa sånt. Sådant tror jag det blir svårt att skriva med lite distans. Med distans blir alla de här småbarnsproblemen rätt futtiga, säger Daniel.

– Sedan tror jag att det är viktigt att komma ihåg att vi inte har skrivit någon handbok eller faktabok, eller så här gör du-bok. Då hade jag blivit allvarligt oroad. Det är mer igenkänning, och kanske lite tröst och att man ser att det finnas andra alternativ än gängse normen, säger Johanna.