Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De som köper vapen vill nog använda dem


Neutralitet i folkrättslig betydelse innebär att ett land inte stödjer någon av sidorna i en väpnad konflikt, mellan stater eller militära förband.

Sverige sägs vara ett neutralt land men trots detta så tillverkas och exporteras det vapen till andra stater som befinner sig i konflikt med annan stat. Jag ställer mig frågande hur, och om, detta går ihop?

Är det möjligt att vara neutral samtidigt som man har en vapentillverkande industri?

För mig blir det en kollision som inte går ihop över huvud taget. Om man nu verkligen vill vara neutral och ta ett medmänskligt ansvar så borde vapentillverkning vara bland det första som får stryka på foten, inte minst för att det ska vara trovärdigt.

Neutraliteten skulle kunna användas på ett konstruktivt och mänskligt sätt, genom att tydligt visa att vi som land inte accepterar väpnade konflikter genom att ta avstånd från att både tillverka och sälja vapen.

För hur man än vrider och vänder på det, så har den som tillverkar vapen en intention att också sälja dessa och vem eller vilken köpare av vapen har inte tänkt att dessa ska användas i en väpnad konflikt?

Det är hög tid att våga vara det neutrala land som vi faktiskt utger oss för att vara, att våga ta avstånd från vapentillverkning och värna om, och verka för, en fredligare värld.

Linda Mathiasson

socionomstuderande, föreläsare och coach

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare