Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annons

Arbetarbladet har granskat Svenska kommun försäkrings AB. Bilden som träder fram är en styrelse som inte haft och inte heller tagit någon kontroll över verksamheten, revisorer som tycks godkänna vad som helst och en VD och kundansvarig som uppenbarligen gillar att kröka för skattepengar.

Våra pengar har använts till ölrundor så ofta det bara gått att döma av Arbetarbladets granskning av Svenska kommun försäkrings AB. Konferenser och middagar och allehanda representation tycks snart sagt ha varit del av basverksamheten i bolaget. Eller vad sägs om konferens där kundansvarig köper in 57 öl och drar företagskortet, eller ja, skattekortet, i baren hela elva gånger? Vid just den här konferensen deltog för övrigt fyra från Gävle kommun.

Du och jag och övriga kommunmedborgare som är med och finansierar denna verksamhet har stått för pengarna och Björn Ryd och bolagets kundansvarig har stått och dragit kortet i baren. Inom Svenska kommun försäkrings AB finns regler för representation, de reglerna har dock uppenbarligen inte Björn Ryd och den kundansvarige ansett vara några regler som gäller dem. Mellan 2012 och 2016 har man skickat notor på över en halv miljon kronor till skattebetalarna. Det är nämligen så mycket man spenderat på representation utöver de konferenspaket med boende och måltider som man bokat.

Det som skett är förkastligt främst av två skäl. Att skattepengar inte skall krökas upp borde vara en självklarhet. Men det är det uppenbarligen inte, så tyvärr är det något som verkar vara tvunget att poängtera. Det andra skälet är att den typ av alkoholkultur som uppenbarligen finns inom Svenska kommun försäkrings AB är en osund kultur som riskerar leda till att människor blir alkoholister eller att redan aktiva missbrukares sjukdom underhålls. Att som verksamhet ta ansvar för de som arbetar inom verksamheten innebär att skapa en företagskultur som är sund, i alla delar.

Åsa Wiklund Lång, kommunalråd i opposition för Socialdemokraterna, är ordförande för hela denna sorgliga soppa. Egentligen är det hon som skall attestera den verkställande direktörens räkningar. Men några krognotor dök inte upp på hennes bord på över ett och ett halvt år. Att hon inte reagerade på detta är faktiskt obegripligt. Det säger tyvärr oss också att styrningen av Svenska kommun försäkrings AB är undermålig.

I styrelsen sitter ledande politiker för de kommuner som samäger Svenska kommun försäkrings AB. VD:n har tagits ur tjänst. Ytterst ansvariga för verksamheten är dock styrelsen och dess ordförande. Att man i verksamheten har ägnat sig åt allehanda excesser för skattepengar måste någon ta ansvar för.

Och utöver de som arbetar operativt, så som vd, är någon i denna typ av fall styrelsen och dess ordförande.