Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De spelar på fördomarna om Brynäs

De gör teater av sina erfarenheter – och vill visa en bättre bild av Brynäs. Sju tonårskillar sätter nu upp en egenproducerad föreställning.

Ett gäng killar står i kön på en hamburgerrestaurang, när någon längst fram ropar:

– Akta invandrarna bakom dig!

Haris Cejvan knäpper med fingrarna, personerna i kön fryser till en stillbild. Han står på scengolvet på Skottes musikteater.

– Ska jag bara agera aggressivt och gå mot killen? Eller ska jag lugnt fråga varför han sa så. Allra helst hade jag velat att någon sa såhär i stället, säger han, knäpper med fingrarna och en ny version av händelsen spelas upp.

Det här är första scenen i föreställningen "Ett bättre Brynäs", som sätts upp på Skottes musikteater på måndag. På scen står sju killar mellan 14 och 19 år, och manuset bygger på deras upplevelser av att växa upp på Brynäs, speciellt de händelser de önskat att de inte varit med om.

– Allt som händer i pjäsen har hänt på riktigt. Vissa har blivit kränkta och så, och önskar att de hade gjort på ett sätt, men sedan blev det på ett annat, säger Anas Alnajjar, en av killarna.

De är alla i princip nybörjare inom teater, men har jobbat fram manuset tillsammans med Sara Galdensjö, hälsopedagog och teaterkunnig. Först var de alla ganska tveksamma till att göra teater.

– Från början var alla emot. Sen sa vi att "vi gör det bara", och efter det har det vuxit, säger Haris Cejvan.

Till en början satt de bara ner och pratade.

– Då diskuterade vi mycket hur andra människor ser på mig. Om man får kommentarer om sitt utseende på stan, hur bemöter jag det om det är rasistiska saker bakom? Vi spelade upp situationerna på olika sätt, och prövade oss fram, säger Sara Galdensjö.

Sedan i februari har gruppen träffats varje tisdag, och nu har föreställningen premiär.

– Den består av fyra scener, men med ett kärnfullt med budskap i varje scen. Som när en av killarna berättar hur de tidigare kastat sten och förstört. Har någon frågat ungdomarna varför de gör det här? säger Sara Galdensjö.

Föreställningen sätts upp på Skottes musikteater på måndag den 18 maj.

– Folk har fel bild av både invandrare och Brynäs. Vi försöker förbättra bilden genom skådespeleri och teater, och jag tror att det kommer bli kul! Säger Anas Alnajjar.