Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De stökiga eleverna ska få extra hjälp

Nu kopplas socialtjänsten och BIG in för att tillsammans med skolan och förvaltningen lösa problemen på Stigslunds skola.


– Det är är inte ett skolproblem i förstone utan ett problem för hela samhället, säger Sinikka Pisilä, skolområdeschef.

Skolområdeschefen för norra skolområdet, Sinikka Pisilä, säger att det inte är ovanligt att höstterminen på en högstadieskola börjar oroligt, men att det brukar lägga sig efter några veckor.

I fallet med Stigslunds skola har det inte gjort det utan problemen har eskalerat.

Hot och våld mellan elever och mot lärare, skadegörelse, två anlagda bränder, en söndersprängd toalett och rykten om att elever använder hasch och alkohol under skoltid har förekommit.

Polisen har sett det allvarliga i situationen och kommer att vara mer närvarande i och utanför skolan både under och efter skoltid.

Skolans rektor Uno Axelsson har tidigare informerat föräldrarna om problemen och föräldrar har också varit närvarande i skolan utan något lugnande resultat.

Efter det har skolan närmast stått villrådig inför det som skett.

– Jag kan inte gå in på detaljer men vi kommer att utöka resurserna kring de berörda eleverna, säger Sinikka Pisilä.

Enligt Uno Axelsson handlar det om ett tiotal elever som orsakar problemen och att det kommer att göras individuella insatser för varje barn. Det kan bli aktuellt med personalförstärkning och flytt till andra skolformer.

15 december ska skolan, socialtjänsten, polisen, BIG och Barn och ungdomsförvaltningen träffas i ett gemensamt möte för att stämma av vad som ska göras. Margareta Kamlén vid socialtjänsten i Gävle tycker att det är på tiden att socialtjänsten på allvar kopplats in.

– Vi borde ha blivit involverade tidigare genom våra multikompetenta team, menar hon.

I de multikompetenta teamen ingår elevstöd, elevhälsovård och socialtjänsten. Var 14:e dag finns de i skolområdet och då är det upp till skolornas rektorer att ta kontakt.

Det har inte skett, men där- emot har socialtjänstens mottagningsenhet kontakts när det gäller haschrökningen, enligt rektor Uno Axelsson.

Socialtjänsten kan bland annat hjälpa till med kartläggning av barnens behov av hjälpinsatser, information till föräldrar och familjesamtal.

Verksamheten Kompassen erbjuder stöd, behandling och rådgivning där droger är inblandade.