Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tävlar om att skapa värsta snålåket

/
  • Maskiningenjörsstudenterna med gjutformen som ska användas för att skapa Stella, högskolans bidrag i tävlingen Shell Eco-marathon. Från vänster: Jonas Söderström, Lars Eldblom, Henrik Larsson, Niklas Jonsäll, Johan Stangmark, Daniel Lind-Lööv, Mattias Oppitz, Heidi Lindberg, Farzaneh Ghafari, Joacim Altberg, Jakob Vallin, Per Blomqvist och Fredrik Mickelsson.Foto: Lina Westman
  • Den här motorn har Fredrik Mickelsson utvecklat själv. I högskolans verkstad kan teamet dessutom tillverka de flesta delarna själva.Foto: Lina Westman

Så långt som möjligt på en liter bensin. Nu ger sig maskiningenjörsstudenter vid högskolan in i en världsomspännande – och prestigefylld – tävling.

Annons

– Det finns franska skolor som plöjer ner 20 miljoner euro i den här tävlingen varje år, säger Fredrik Mickelsson, initiativtagare.

Budgeten som Gävlestudenterna har att röra sig med för att skapa det bränslesnålaste fordonet är betydligt mindre: omkring 110 000 kronor.

Men med den kan de komma långt, bokstavligen.

– 100 mil per liter är ingen omöjlighet, konstaterar Fredrik Mickelsson, maskiningenjörsstudent och projektledare.

I maj tävlar 200 team från hela Europa i tävlingen Shell Eco-marathon om att designa och bygga ett fordon som drar så lite bränsle som möjligt.

Teamet från Högskolan i Gävle – HiGtech – arbetar just nu med byggandet av Stella, som deras fordon ska heta. Totalt är de 14 maskiningenjörsstudenter samt den ansvarige läraren Per Blomqvist.

Motorn, i mopedstorlek, har Fredrik Mickelsson själv utvecklat för att den ska vara så lätt och bränslesnål som möjligt.

Sedan i augusti har arbetet varit igång, men det är först nu som själva byggandet tar vid. I slutet av april ska Stella stå klar. Hon kommer att se ut som en rymdfarkost, utformad för att ge minsta möjliga luftmotstånd.

För studenterna som är involverade i projektet är deltagandet i tävlingen något som platsar i cv:t. En av huvudsponsorerna – ÅF – har fått upp ögonen för tre av studenterna, varav en redan har anställts.

– Man skiljer sig ur mängden genom det här, säger Fredrik Mickelsson, som är anställd av ÅF sedan tidigare.

Men även högskolan och akademin för teknik och miljö vinner på deltagandet. Chalmers ska ha fått sökande just på grund av att de brukar delta i tävlingen.

– Det här sätter skolan på kartan, det är en otrolig marknadsföring, säger Jonas Söderström, samordnare i chassigruppen.

Annons