Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tävlar så fort de hinner

Radarpar i rallybilen, men samtidigt konkurrenter på rallycrossbanorna.

Skutskärskillarna Tim Joons och Mattias Engvall sitter bokstavligt talat på dubbla stolar.

Annons

– Jag vill åka allt. Rally, rallycross och backtävlingar. Men ibland blir det svårt att få ihop det hela tidsmässigt.

Mattias Engvall rynkar pannan i djupa veck. I helgen fortsätter förbundsmästerskapet i rally i Rasbo, samtidigt som två deltävlingar i svealandscupen i rallycross avgörs i Västerås. Valet föll, efter moget övervägande, på rallycrossen.

– Båda grenarna är lika kul. Vintertid är det inga problem, då körs inga rallycross- eller backtävlingar. Men nu är det fullt upp – och jag får svårt att välja, säger han.

19-åringen (nyss fyllda) har hemvist Mårtsbo. Men en stor del av dygnets vakna tid tillbringar han i garaget på Skiab industriområde i Skutskär tillsammans med bästa kompisen, två år äldre Tim Joons. All fritid går åt för att hålla tävlingsbilarna i trim.

I rallycross rattar Mattias en VW Golf medan Tim styr en BMW, båda tävlande i 2150-klassen.

När det gäller rally däremot samsas man om sysslorna i en Suzuki. Mattias kör och Tim är kartläsare. Efter vinterns tävlande i nedre norras förbundsmästerskap håller duon tredje plats i klass 3, Volvo Original/Lilla Grupp N. Dessutom parkerar man som tvåa bland juniorerna.

– Vi samarbetar bra. Jag tog över kartläsarrollen från Mattias pappa Mats för ett halvår sedan. Därefter har det fortsatt av bara farten, förklarar Tim.

Ingen i duon är någon nybörjare, ungdomen till trots. Redan som tioåring inledde Mattias Engvall en framgångsrik karriär i gokart, något som varade fram till 2008. På hösten samma år tog han klivet över till ungdomsrally. Ifjol fick han så chansen att köra rallycross – och även folkrace.

– Blev tvåa i juniorklassen i första rallycrosstävlingen i Haninge. Det gav blodad tand!

Även rallytävlandet flöt på med många förstaplatser. Det tog inte alltför lång tid förrän Mattias skaffat poäng till B-förare.

Tim Joons var 16 år när han började med folkrace. Efter flera säsonger också i rallycross – i den Golf som Mattias numera rattar – byggde han sig en BMW.

– Bakhjulsdrift passar nog mig bättre. Jag trivs verkligen med bilen, berättar han.

BMW:n har en 200 hästkrafter stark Volvomotor under huven, ny för året. Svealandscupen är prio 1.

Men Tim ska även köra back-SM i år – liksom Mattias. I genrepet i Ånnabodabacken sistlidna veckoslut vann Mattias juniorklassen och Tim blev trea.

– Vi fortsätter köra så mycket vi hinner. Tids nog får vi väl specialisera oss, avslutar de båda.