Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vågar satsa tillsammans

Hon var 15 när de träffades, han var 22.

Få trodde på deras förhållande, men Katrine Loo och Patrik Sers vågade ändå.

Tolv år senare tar de en ny risk ihop – som egna företagare.

– Tillsammans vågar vi hoppa!

I år blir 14 februari inte fullt så romantisk som den brukar för Katrine och Patrik.

– Vi firar Alla hjärtans dag på en starta eget-kurs om budget. Vad gör man inte för företaget! säger Katrine med ett skratt.

”Vikten av hälsan” är namnet på parets nystartade firma. Katrine, kostrådgivare, och Patrik, personlig tränare, vill tillsammans inspirera andra till ett hälsosammare liv och de tänker rikta in sig på södra Norrlands företag.

– Med rätt mat på tallriken kan man må mycket bättre och med motion blir man ännu piggare, säger Katrine, som talar av egen erfarenhet.

Medan Patrik har tränat hela sitt liv, bland annat styrketräning och fotboll, beskriver sig Katrine som en före detta soffpotatis med ena handen i godisskålen. Hon, som brukade plågas av ständiga förkylningar, onda axlar och huvudvärk, upptäckte hur sundare kostvanor och motion gjorde underverk med kroppen.

Katrine gick en kurs i hälsoprofilen Fredrik Paulúns anda och fördjupade sitt kunnande om kosten. Patrik, som förlorade jobbet när eletronikföretaget där han var anställd stängde i Gävle, utbildade sig till personlig tränare. Men vägen till det gemensamma företaget blev inte helt rak, trots att tanken börjat gro.

Patrik fick jobb på ett gym i Norrköping och Katrine, som till vardags arbetar i sjukhusköket i Gävle, erbjöds jobb i ett dagiskök i Stockholm. Plötsligt stod paret i begrepp att flytta ifrån varandra av yrkesskäl; de som hängt ihop så länge och knappt kan tänka sig ett liv utan den andra. De våndades, men magkänslan sa klart och tydligt nej. Katrine och Patrik fick knuffen de behövde.

– Vi gick på en starta eget-kväll i början av november och nu står vi här med ett eget aktiebolag, berättar de.

– Drömmen är att kunna leva på det här båda två och vi är villiga att kriga för det. Det blir ingen dans på rosor, det vet vi, men tillsammans så...

Katrine och Patrik lärde känna varandra på nätet genom gemensamma kompisar och sågs första gången på annandagen 2000. Hon, en högstadietjej från byn Stocka utanför Hudiksvall som tagit tåget till Gävle, och han, en 22-årig Gävlekille med hemblonderat hår.

– Jag tog på mig finaste Stenmarksmössan och gick och mötte henne, minns Patrik med ett leende.

Katrines syster Anki bodde i Gävle och Katrine såg till att ofta få sitta barnvakt åt systersonen Axel, så att hon kunde träffa sin Patrik. När Katrine började gymnasiet i Gävle flyttade de ihop.

Under sina tolv år som par, genom både glädje och svårigheter, har Katrine och Patrik hunnit bli ordentligt sammansvetsade. När Katrines mamma drabbades av cancer fanns Patrik vid hennes sida. Katrine tror inte att en kille i hennes egen ålder hade klarat att stötta henne genom krisen som trots allt slutade lyckligt.

– Vi tänkte mer på åldersskillnaden i början. Det var många som hade åsikter, även mamma och pappa, men så fort de fick träffa Patrik var det inga problem alls, säger Katrine.

26 december firade de sin tolvårsdag, men än skimrar inga ringar på deras händer.

– Varför ska jag behöva visa för hela världen att vi hör i hop? En ring på fingret gör inte kärleken starkare, resonerar Patrik och får medhåll av Katrine.

Upp och nedgångar har de som andra par, men kärleken består.

– Det pirrar fortfarande när jag ser honom på avstånd på gymmet, säger Katrine.

– Utan Katrine skulle livet bli väldigt tomt och tyst, funderar Patrik.

Med det nya företaget tar paret ett gemensamt skutt ut i det okända.

– Vi tar varandra i handen och hoppas på att fallskärmen håller.