Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vann i stora keramikfajten

Längtansfyllda suckar av ha-begär fyllde keramiksalen på Länsmuseet i går.

Över 600 föremål från de flesta av våra stora porslinsfabriker ställs ut.

Och de går att köpa!

När arrangörerna öppnade dörren till Per Eriksson-salen högst upp på Länsmuseets andra våning klockan 12.30 i går, så fylldes den på ett ögonblick.

Flera hundra porslins- och keramikälskare snirklade i sakta mak runt borden i salen under eftermiddagen.

”Vilken trängsel!”.

”Har du hittat något?”.

Det var nog de vanligaste uttrycken som singlade genom luften över vaser, ljusstakar, skålar, fat och figuriner. Många av de mest älskade formgivarna var representerade; Stig Lindberg, Eva Jancke-Björk, Lillemor Mannerheim, Bertil Vallien och åtskilliga andra.

Eftersom föremålen ska stå kvar till uställningens slut, plockade man med sig den lilla nummerbrickan intill föremålet till kassan.

De flesta som skyndade till var nog samlare, som Peter Norén och Johan Helmersson, som förestår Keramikmuseet i Grödinge söder om Stockholm.

Peter och Johan stötte på många bekanta ansikten – även de samlare – i salen. Arrangemanget i sig är inget ovanligt, menar de, men att ett museum är med och arrangerar vill de påstå är rätt unikt.

Peter Norén hade ett tiotal nummerbrickor i handen.

– Vi hittade en terrassurna från tiden runt 1922–1924 för bara 2 200 kronor, ett väldigt bra pris, säger Peter Norén.

De hade också kommit över en ljusstake av Maggie Wibom och figuriner av olika formgivare.

De kastar även blickarna på en stor skål av Arthur Percy, konstnärlig ledare vid Gefle Porslinsfabrik på 20-talet. De konstaterar att det är salens näst dyraste föremål. Den kostar 15 500 kronor, vilket de erfaret bedömer är ett överpris.

– Den får de nog inte såld så snabbt, tror Peter.

Katalogens allra dyraste föremål är ett tebord av porslin av samme Percy, som kostar 22 000 kronor. De billigaste ligger runt 50-lappen, som en Nittsjö-mugg för 40 kronor.