Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De viktiga anhöriga

Jag har haft den stora förmånen att få vara med på anhörigriksdag i Varberg.

Annons

Jag har deltagit som Gävle kommuns representant, som anhörig. Varje år träffas anhörigvårdare, personal och all kompetens som finns i Sverige för att utveckla anhörigvården och ge denna insats dess rätta värde.

Under dessa två dagar, 12 och 13 maj, har Sveriges riksdag fattat ett mycket viktigt beslut om en lagändring beträffande stöd och råd till anhöriga. Det gjordes onsdagen 13 maj, den dagen är värd att minnas.

Jag kan med stor stolthet konstatera att Gävle kommun och dess anhörigstöd är bland de främsta i landet och är med i utvecklingen av detsamma, för alla andra kommuner.

Gävle har anhörigcenter med dagliga mötesplatser för anhöriga i cirklar och gruppsamtal, enskilda samtal, stödsamtal och information samt utbildning.

Gävle har anhörigstöd på fältet som arbetar med motivationsarbete, marknadsföring om vad kommunen kan erbjuda och avlösning.

Vidare finns Villa Milbo, en möjlighet för flexibla lösningar för kortare vistelser för anhörig eller närstående som vårdas.

Kommunen anställer också anhöriga som utförare av hemtjänst.

En framtidslösning med hög kvalitet, både för den som behöver hjälp och den nära anhöriga, dessutom projekt inom it-stöd och samverkan med landstinget, där anhörigstödet utbildar sjukvårdens personal, för att bli mer anhörigvänlig.

För vidare utveckling finns stimulansmedel att söka för detta och politiskt måste denna förebyggande verksamhet prioriteras. Alla andra lösningar är mer kostsamma, fler gruppbostäder och särskilda boenden, och mer korttidsvårdsinsatser kommer i så fall att behövas.

anhörig, oppositionsråd (M), Gävle kommun

Mer läsning

Annons