Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill göra svarta byggjobb vita

/
  • Antisvartjobbare. Nu kraftsamlar tolv aktörer i Gävleborg i ett treårigt projekt med syfte att förändra attityderna till svartjobb. Från vänster: Thomas Wanke, Företagarna, Bengtåke Jonsson, Skatteverket, Roger Hedblom, Byggnads, Anders Hansson, Sveriges Byggindustrier, Stig Edvinsson, LO-Seko, och Gabriella Persson Turdell, Arbetsförmedlingen.
  • Vill Ändra attityder. En tredjedel av eleverna och lärarna på gymnasiets byggprogram tycker att svartarbete inte är allvarligt. ”Här behövs krafttag för att förändra attityderna hos denna grupp”, säger Bengtåke Jonsson, skattedirektör på Skatteverket, en av flera deltagare i treåriga attitydprojektet ”Ren byggbransch”  i Gävleborg.

En av tre elever och lärare på gymnasiets byggprogram tycker att svartarbete är okej.

Det är ett stort problem, anser Byggbranschen i samverkan (BBIS), ett samarbete mellan arbetsgivare och fack, som tillsammans med bland andra Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan nu drar igång attitydprojektet ”Ren byggbransch” i Gävleborg.

Annons

De närmaste tre åren kommer det att arbetas på bred front mot svartjobb inom byggsektorn, både på riksnivå och inom länet. I kampanjen i länet deltar sammanlagt tolv aktörer.

Främst kommer man att rikta in så på skolorna genom besök.

– Det behövs krafttag för att ändra attityderna till svartjobb och här vänder vi oss till de blivande byggjobbarna, säger Bengtåke Jonsson, skattedirektör på Skatteverket.

Många tolererar svartjobb

En nygjord Sifo-undersökning visar att hela 35 procent av elever och lärare på gymnasiets byggprogram tycker att svartarbete inte är så farligt.

– Skrämmande, tycker Roger Hedblom ordförande för Byggnads i Gästrikland.

Han tillägger att attityderna ändå blivit bättre på senare år sedan Byggnads börjat komma ut och träffa byggtreorna– tidigare sågs svartjobb mer eller mindre som en självklarhet för de flesta.

I vår ska alla tvåor på de yrkesinriktade programmen på gymnasieskolorna i länet få besök av företrädare för projektet. Redan nu i höst, på lärarkonferensen, ska deras lärare informeras.

– Svartjobb är inte bara tanklöst och olagligt utan dessutom inte speciellt lönsamt, säger Anders Hansson, som är chef på Sveriges byggindustrier Gävle, och hänvisar till siffrorna i faktarutan här intill.

– Många av baksidorna med svartjobb är sådana man kanske inte alltid tänker på, speciellt inte när man är ung, säger Gabriella Persson Turdell på Arbetsförmedlingen.

Inte pensionsgrundande

Svart lön är till exempel inte pensionsgrundande och man får heller ingen a-kassa, sjukpenning eller föräldrapenning.

Andra saker som Byggbranschen i samverkan arbetar för är att fler ska ansluta sig till ID06, det vill säga obligatorisk id- och närvaroredovisning på byggarbetsplatserna, vilket försvårar svartarbete, en lagändring som tillåter Skatteverket att göra oanmälda besök, samt ett permanent Rot-avdrag.

Sedan nuvarande Rot-avdraget infördes 2008 har det gett ungefär 850 nya vita jobb i länet. I hur stor omfattning svartjobb förekommer i Gävleborg finns det inga siffror på, men i hela landet räknar man att staten går miste om över 100 miljarder kronor i skatteintäkter på grund av svartjobb.

Annons