Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De visade sitt missnöje med jobbpolitiken

Närmare 150 personer hade tagit sig till Jerntorget på onsdagskvällen för att demonstrera mot regeringens jobbpolitik. Och även på andra orter i länet tändes facklor i mörkret. Det gemensamma budskapet löd: ”Vi kräver att regeringen gör mer”.

Annons

Socialdemokraternas ordförande i Sandviken, Åke Söderman, tillika arrangör, hoppades att torget skulle vara lika smockfullt som när Saik vinner SM-guld, men riktigt så många demonstranter slöt inte upp.

– Vi borde kunnat vara tio gånger fler här i dag, men tyvärr förstår folk inte än vad som håller på att hända, säger han.

Kring 150 kvinnor och män hade ändå samlats för att lyssna när ledande socialdemokrater förde fram sin kritik mot regeringens krisinsatser.

Ytterligare 50 000 utbildningsplatser och höjda statsbidrag till kommunerna var två av kraven.

– Jag har bott utomlands i sju år och kom hem till Sandviken för några månader sedan. Jag känner inte igen samhället, säger Nefva Batti, en av åhörarna.

Hon ser demonstrationen som ett sätt att visa regeringen att de är fel ute.

– Under de fyra månader som jag har varit hemma har jag försökt hitta jobb, men det är omöjligt, säger hon.

Anledningen till att Nefva Batti flyttade tillbaka till Sverige från USA, där hon arbetade som mäklare, är att familjen finns i Sandviken. Nu står hon tätt ihop med sina två systrar. Alla tre håller stolta upp varsin fackla i luften samtidigt som de lyssnar till Åke Södermans tal på Stadshustrappan:

– Vi kräver att regeringen gör mer, jag tycker att de borde sägas upp allihop och tvingas leva på den garanterade dagpenningen på 328 kronor.

Även Ockelbo, Hofors och Gävle planerade demonstrationer.

I Hofors samlades ett 40-tal personer för att tända facklor i mörkret, men i Gävle blev samlingen på Stortorget inställd.

– Vi hade tänkt vara med, men vi skrotade den idén. Det var tänkt att Ulla Lindqvist från LO skulle ha lett demonstrationen, men nu kom inte hon. Vi har ett medlemsmöte istället, säger socialdemokraternas Carina Holm.