Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: 15 000 fler arbetslösa när regeringen briserar bidragsbomb

Riksdagens utredningstjänst (RUT) slår fast i en ny rapport att regeringens ”jobbpaket” paradoxalt nog ökar arbetslösheten. Höjd ersättningsnivå i arbetslöshetsförsäkringen cementerar en redan hög arbetslöshet. 15 000 fler personer får nu skriva in sig på Arbetsförmedlingen.

Finansminister Magdalena Andersson (S), med stöd av C och L, presenterade nyligen ett ”jobbpaket” för att möta Corona-krisens mest akuta härjningar i svensk ekonomi. Vi vet redan att insatserna riktade mot små- och medelstora företag allt mer liknar ett fiasko: medlen kommer helt enkelt inte fram där de behövs mest.  Regeringen tycks ha underskattat krisen redan från början. Prognoserna skrivs nu upp och vi kan se framför oss tvåsiffriga tal vad gäller arbetslöshet lagom till midsommar.  Det är en tragik för enskilda människor, och synnerligen allvarligt för ett län som Gävleborg som redan före krisen stod med stora integrations- och arbetslöshetsproblem. 

Som lök på laxen innehåller JÖK-partiernas ”jobbpaket” en historisk satsning på bidrag till arbetslösa. Grundbeloppet i arbetslöshetsförsäkringen höjs med 40 procent. Taket i samma försäkring höjs med 32 procent.  Riksdagens utredningstjänst är opolitisk och har en utredningskapacitet som kan jämföras med Finansdepartementets. På vår begäran har nu genomgripande effektstudier genomförts. Hur slår den höjda arbetslöshetsersättningen på arbetslösheten?

Resultat: den strukturella arbetslösheten, även kallad ”jämviktsarbetslöshet”, ökar med 0,27 procentenhet. Översatt till antal arbetslösa innebär det cirka 15 000 fler arbetslösa i riket.  Det är sant att åtgärderna beskrivs som ”tillfälliga”. Men väldigt lite talar för att Socialdemokraterna kommer att släppa ovanligt tidiga julklappar till sina kärnväljare.

Priset för höjda bidrag kommer bli högt. Arbetslinjen är helt central för att arbetsmarknaden ska fungera effektivt. Svensk ekonomi behöver kick-startas, men de bidrags-satsningar som levererats sätter käppar i hjulen. A-kassan behöver rullas tillbaka, något annat har vi knappast råd med.

Lars Beckman (M), riksdagsledamot Gävleborgs län

William Elofsson (M), kommunalråd i opposition i Gävle kommun.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel