Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: 40 000 fler arbetslösa när bidragen chockhöjs

Bidragsnivåerna i A-kassan har i två ”jobbpaket” chockhöjts av JÖK-partierna. Nu slår riksdagens utredningstjänst (RUT) i en ny uppdaterad rapport fast att effekterna av dessa åtgärder är knappt 40 000 fler arbetslösa. Detta är allt annat än ”jobbpaket”. Regeringen borde riskera att anmälas till konsumentombudsmannen för vilseledande marknadsföring.

Tidigare i våras höjdes tak- och grundbelopp i arbetslöshetsförsäkringen till oöverträffade nivåer. Nu går regeringen vidare med att höjda ersättningsnivåerna i A-kassan även efter de första hundra dagarna. Tidigare fanns en tydlig avtrappning, vilket stimulerar jobbsökande för en arbetslös och som värnade arbetslinjen. Men under radarn har Socialdemokraterna spelat skjortan av samarbetspartierna L och C och nu lyckats baxa igenom det största avsteget från arbetslinjen på ett halvt decennium. Steg för steg rivs alliansens framgångsrika arbetslinje ned av bidragspartiet socialdemokraterna.

Riksdagens utredningstjänst (RUT) har på mitt uppdrag utvärderat den samlade effekten av JÖK-partiernas bidragspolitik rörande a-kassan.  RUT är en objektiv och oberoende institution som ger kvalificerad analys till riksdagspartierna. Resultat är hårresande och angränsar till en skandal.

Hela 40 000 personer kommer bli att bli arbetslösa om bidragshöjningarna blir permanenta!  Detta ligger även helt i linje med vad en enig forskarkår säger: höjd A-kassa medför högre arbetslöshet. Varför ökar arbetslösheten så mycket? Anledningen är framförallt att drivkrafterna till arbete försvagas och att strukturarbetslösheten därmed ökar. Arbetslinjen ersätts med bidragslinjen. Problemen för arbetsgivare inom gröna näringar att hitta personer som vill skogsplantera belyser problemet väl.  

Gävleborgs län står redan med en besvärlig arbetslöshet. Knappt 15 000 personer är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Vi har helt enkelt inte råd med åtgärder som ytterligare förvärrar situationen på vår arbetsmarknad. Senaste månaderna har väldigt många människor berörts av en ökande arbetslöshet och en konkursvåg som sveper över svensk ekonomi. Många har säkert förväntat sig ”jobbpaket” som faktiskt gör skillnad på riktigt.

Att det då visar sig att centrala åtgärder i själva verket ökar arbetslösheten är djupt illavarslande. Nivåerna i A-kassan måste absolut återställas senast vid årsskiftet. Enligt arbetsmarknadsministern ska detta också ske som ministern svarat mig i riksdagen.

Jag förutsätter att regeringen håller sitt ord.

Lars Beckman (M), riksdagsledamot Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel