Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Allvarligt att S drivit Synsamaffären under delvis falska premisser

Socialdemokraterna i Ockelbo har fört medborgarna bakom ljuset när de drivit frågan om Synsams etablering i kommunen. Det lovades guld, gröna skogar och 150 arbetstillfällen. Synsam skulle, försäkrade man, erbjudas marknadsmässiga avtal för att hyra en industrilokal. En industrilokal som kommunen även skulle ta på sig att bekosta.

De frågetecken som fanns kring kommunens ekonomiska stöttande av ett privat företag ställdes mot nya arbetstillfällen och långsiktig ekonomisk tillväxt. Vi var beredda att stötta förslaget, under förutsättning att allt skötts korrekt.

LÄS VÅRA ARTIKLAR OM SYNSAMS ETABLERING I OCKELBO HÄR

Den politiska oppositionen har upprepade gånger efterfrågat mer och bättre beslutsunderlag. Vad vi fick var ett färdigprocessat beslut av Socialdemokraterna, när beslutet om avsiktsförklaring skulle tas.

Vi är nu många som är besvikna på Socialdemokraterna i Ockelbo, efter att Förvaltningsrätten fastställt att avtalet bryter mot kommunallagen. Kommunens beslut att bygga fabriksbyggnaden upphävs därmed. Man pekar bland annat på avsiktsförklaringen från kommunen, där Synsam lovades reducerad hyra under de första åren. Vidare att finansieringen av fabriksbyggnaden kan anses vara ett individuellt inriktat stöd och att kommunen inte kunnat visa att man tömt ut alternativet med en privat aktör för fabriksbygget.

Att Socialdemokraterna drivit en fråga, delvis under falska premisser, som ligger i strid med kommunallagen är allvarligt. Särskilt eftersom vi är många som känner att transparensen i processen varit bristfällig.

Det blir mer och mer tydligt att Ockelbo behöver en ny politisk ledning som ser det som sin främsta uppgift att använda kommunens intäkter på ett rättssäkert och effektivt sätt – för att på så sätt skapa arbetstillfällen utan ekonomisk doping.

Liz Zachariasson (SD), gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel