Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Andelen patienter i korridoren ska minska – inte öka.

Vi moderater oroas över att det nu är det aktuellt att ta bort kommunernas korttidsplatser. Detta drabbar oavkortat patienterna som nu riskerar att falla mellan stolarna. Återigen kan vi se hur det icke existerande samarbetet mellan kommunerna och Region Gävleborg tar sig uttryck när Gävle nu stänger korttidsplatser.

Vi vet sedan innan att vårdplatserna på länets sjukhus är för få och att patienter vårdas i korridorer. Korttidsplatser finns till för de som är för friska för att vårdas på sjukhus men inte tillräckligt friska för att klara sig ensamma i hemmet. Alternativet när dessa platser nu försvinner är att fler kommer att tillbringa mer tid på sjukhus. Någonting som inte är bra för patienten, medarbetarna eller de som väntar på att få vård. Köerna till vården riskerar att öka och i värsta fall skickas den medicinskt färdigbehandlade patienten hem utan ett korrekt mottagande. Överbeläggningarna kommer också att öka och med det  ”korridorvården”.  Det är oacceptabelt, andelen patienter i korridoren ska minska – inte öka.

Både kommuner och regioner kämpar med ekonomin men det vi måste förstå är att beslut av denna karaktär oavkortat påverkar regionen på samma sätt som regionens beslut påverkar kommunerna. Det går inte att verka som isolerade öar där var och en värnar om sitt, istället bör man tillsammans värna om människan som det offentliga finns till för.

Vi moderater har tillsammans med våra samarbetspartier SVG, KD och L föreslagit att Region Gävleborg ska införa mellanvårdsplatser. Detta är även någonting som vi hör efterfrågas ute i verksamheterna, det behövs en nivå mellan sjukhusvård och primärvård. Här finns ett gott exempel på Ljusdals Närsjukhus där kommunen och regionen delar på platserna på samma avdelning och samarbetar tätt tillsammans. För patienten blir vården sömlös och denne får andrum att ägna sig åt tillfrisknande istället för att bollas mellan de båda myndigheterna.

För oss moderater står människan alltid i centrum, vi måste se bortom myndighetsgränser och göra vården sömnlös för patienten. Region Gävleborg och kommunerna delar på ansvaret för våra patienter och det är att yttersta vikt att detta samarbete fungerar. Patienten ska inte behöva märka av när ansvaret går från en myndighet till en annan.

Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel