Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Är tandsköterskans tid mindre värd?

Tandvård är ett teamarbete. Yrkesskickliga tandsköterskor tillsammans med andra yrkesskickliga professioner är en förutsättning för att offentlig tandvård ska fungera väl och ges på jämlika villkor. För att du som patient ska få en säker tandvård och god service behövs alla kompetenser i tandvårdsteamen.

Tandsköterskan som du möter i behandlingsrummet är ett yrkesutbildat proffs. Vi har ofta ansvar för egna patienter, både barn och vuxna. Vi tar röntgenbilder, lägger bedövning, gör fyllningar och tar avtryck för att göra tandkronor. Vi har många gånger en biträdande roll när tandläkare undersöker och behandlar genom att till exempel ställa fram arbetsmaterial, rengöra och sterilisera.

Inom Folktandvården i Gävleborg har vi sedan 1999 en arbetstidsmodell som heter ”Modell 99”, det är ett avtal som ger oss extra ersättning när vi jobbar på kvällar och lördagar. För andra yrkesgrupper i tandteamen, så som tandläkare och tandhygienister, har ersättningarna i ”Modell 99” förhandlats om och räknats upp. Men inte för oss tandsköterskor. Vår ersättning grundas fortfarande på belopp som sattes i slutet av 1900-talet.

Det här är känns både omodernt och minst sagt förlegat. Frågan vi ställer oss är om vår tid är mindre värd, eller kan det ha med kön att göra? Tandsköterskeyrket är som bekant ett kvinnodominerat yrke.

Och likt många andra kvinnodominerade yrken så är tandsköterskelönerna låga i förhållande till såväl vår utbildningsnivå som arbetslivserfarenhet. Lönespridningen är låg och det finns små möjligheter till löneutveckling. Vår bestämda uppfattning är att statusen på tandsköterskeyrket behöver öka. För att det ska ske måste vår arbetsgivare erkänna och värdera såväl vår yrkesskicklighet som vår kompetens.

Vi är glada och stolta över att vårt alldeles nytecknade centrala löneavtal innehåller en tydlig riktning och uppmaning till lokala parter att se över möjligheterna till såväl löne- som karriärutveckling. Som en av de lokala parterna inom Folktandvården Gävleborg ser vi i Vision Tandvård Gävleborg gärna att det partsgemensamma arbetet kommer igång så fort som möjligt. Ett partsarbete som vi definitivt kommer att bidra både aktivt och konstruktivt i.

Styrelsen för Vision Tandvård Gävleborg

Jeanette Hofberg, Gävle

Karin Berggren, Bollnäs

Sanna Lindström, Gävle

Alina Gavell, Bollnäs

Josephine Westling, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel