Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Arbetslinjen ropar efter uppmärksamhet

Alla som kan jobba ska också jobba. Ska individer i tider då de inte kan jobba få stöd från det offentliga ska de i tider då de kan jobba också bidra till att bygga upp det stödet. Endast så kan vi få en långsiktig hållbarhet i välfärdssystemen!

Alltför länge har Sverige överlag haft en bidragspolitik som präglas av passivitet. Människor som hamnat i bidragsberoende har inte haft tillräckliga vägar från ett utanförskap till ett arbete. Sverige har för länge sett hur människor som kommit hit allt för ofta mötts av ett bidrag i stället för en väg till arbete. Många vi har mött och möter vill ju inget hellre än att komma ut och göra rätt för sig.

Att få människor som står långt från arbetsmarknaden i jobb är svårt nog under de bästa av ekonomiska förutsättningar. I dagens extrema lågkonjunktur är den resan få förunnat. Ett exempel är att redan utbildade förlorar jobben och konkurrerar med de som inte hade en fot inne på arbetsmarknaden när pandemin slog till. En utmaning för många av de som står långt från arbetsmarknaden är bristande kunskap i eller en ren frånvaro av det svenska språket.

Vi anser att språket är en av de viktigaste nycklarna till arbetsmarknaden för denna grupp. Vi vill därför se över möjligheten att införa branschinriktade SFI-kurser. Exempel på kommuner som utvecklat kurserna så är Helsingborg och Trelleborg. På det sättet kan man binda in språkinlärningen i en praktik eller liknande för att stärka både sina språkkunskaper likväl som den yrkesmässiga kunskapen.

Få vill i grunden leva på bidrag. Att människor gör det, gör de av nödvändighet. Tyvärr uppvisar delar av bidragssystemen brister där det ibland är mer lönsamt att motta försörjningsstöd i kombination med andra bidrag än att börja arbeta. Detta cementerar utanförskap och riskerar även att ärvas av kommande generationer som aldrig får se sina föräldrar gå till ett arbete.

Gävle kommun ska inte ligga över riksnormen när det kommer till nivån på försörjningsstödet. Gävle kommun ska ej heller införa eller upprätthålla bidrag utöver det som är lagstadgat. Det är framför allt viktigt under pågående ekonomiska kris. Tyvärr saknas reformer på nationellt plan för att ytterligare stärka arbetslinjen och minska bidragsberoendet.

Gävle kommun måste också markera mot staten. Det är Gävle kommun som betalar priset för att Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regering misslyckats skapa en fungerande arbetsmarknads- och migrationspolitik. När staten misslyckas så hamnar kostnaderna på kommunerna. Gävle står med stora integrationsutmaningar och en hög arbetslöshet för att regeringen under sex år ägnat sig åt bidragspolitik och kravlöshet som dränerar kommunernas ekonomi när notan skjuts över på kommunerna.

Moderaterna i Gävle kommer fortsatt stå för en arbetslinje i kombination med en integrationspolitik som har som mål att individer faktiskt integreras – inte bara checkas av på en lista.

William Elofsson (M), kommunalråd i opposition

Peter Johansson (M), gruppledare i arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden

Eva Marja Andersson (M), 2:e vice ordförande i socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel