Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Att delta i en terrororganisation måste bli olagligt

Annons

SVT Gävleborg rapporterar att Gävle kan räkna med att få ta emot återvändande IS-terrorister. Jag tror inte någon Gävlebo önskar att terrorister som begått vidriga handlingar ska få vistas fritt i vårt samhälle – om de nu tar sig tillbaka till Sverige ska de sitta i fängelse. 

LÄS MER: Gävle och Sandviken på listan över kommuner som kan räkna med IS-återvändare

Våra partivänner i Moderaterna i Staffanstorp har beslutat att kommunen bland annat inte ska betala ut försörjningsstöd till återvändande. Det i sig kan man sympatisera med, men tillämpningen av ett sådant beslut är problematiskt då det mycket väl kan stå i strid med såväl kommunallag som grundlag. 

Det är dessutom viktigt att betona att det är viktigt att resurser och tid läggs på förslag som är genomförbara. Kommunen måste fokusera där den faktiskt kan påverka. Politiken ska inte ta beslut enbart för att skicka signaler som sedan inte blir verklighet. Debatten och arbetet kring återvändande IS-terrorister ska inte förringas till att handla om plakatpolitik - frågan är alldeles för angelägen för det.

Men helst skulle inte denna diskussion behövas då återvändande IS-terrorister ska sitta i fängelse - här misslyckades tyvärr socialdemokratiska regeringen med att införa en lag som möjliggör detta. En av luckorna i lagen är att det idag är förbjudet att åka på terrorkrigsresor och finansiera terrororganisationer, men inte att delta i en terrororganisation. Det behöver snabbutredas och beslutas om fort.

Det går idag att utreda och lagföra människor som begått och medverkat till bland annat folkmord och brott mot mänskligheten. Problemet som finns är som allt för ofta en informationsbrist hos ansvariga myndigheter.

Stockholms kommun har tagit initiativ till ett samarbete med institutioner som Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet vid Åklagarmyndigheten och Krigsbrottskommissionen vid Polismyndigheten. Detta är ett stort steg till att återvändande terrorister ska kunna lagföras. Bland annat ska stadens samtliga verksamheter dela vidare information på individnivå i den utsträckning lagen tillåter. Där sekretess kan brytas, vid bland annat misstanke om brott som ger mer än ett års fängelse där individen är över 20 år, ska den också brytas. Socialförvaltningen ska ges instruktion om att sekretessbrytande verktyg alltid ska användas och att polisen alltid ska delges information vid misstanke om att dessa brott har begåtts.

Med den uppenbara risken att återvändande IS-terrorister i Gävle, och Sverige, måste lagstiftningen skärpas så fort som möjligt. Arbetssättet som Moderaterna i Stockholm nu infört bör även Gävle kommun ta efter. När regeringen misslyckas på nationell nivå ska Gävle kommun inte sitta vid sidan av och vänta, vi måste agera.

William Elofsson (M), kommunalråd i opposition 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel