Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Att respektera den vita käppen gör livet lättare för den synskadade

Den 15 oktober uppmärksammas den vita käppen över hela världen. Vi som har olika synnedsättningar använder den vita käppen när vi rör oss ute i trafiken, men även i affärer, köpcentra och restauranger. En gravt synskadad person pendlar med en lång vit käpp framför sig, för att känna sig för och kunna undvika hinder. Personer med något bättre synförmåga använder markeringskäpp, en kortare käpp som visar att personen har nedsatt syn.

Vita käppar har använts länge i olika delar av världen och fick sitt stora genombrott efter de båda världskrigen, då många krigsveteraner skadat synen. I vårt land kom den vita käppen att introduceras omkring 1930.

Under senare år har de offentliga miljöerna blivit allt mer krävande att vistas i för personer med synnedsättning. På trottoarerna står många föremål som reklamskyltar/trottoarpratare, blomsterarrangemang, slarvigt parkerade cyklar och människor inneslutna i sin egen digitala värld, med läsplattor och mobiltelefoner i sina händer. Det händer ofta att den synskadade går rakt in i sådana helt uppslukade människor, som varken ser eller hör vad som pågår omkring dem. Att korsa vägar och gator är alltid en pulshöjande upplevelse, särskild de övergångar som saknar trafikljus med ljudsignaler. Detta gör sammantaget att vistelse ute i trafiken kräver stort fokus och närvaro av den synskadade.

För att det över huvud taget skall vara möjligt för oss att vistas ute i trafiken på ett säkert sätt, fordras att ni som ser, visar respekt för personer med vit käpp, genom att ni förstår att vederbörande har nedsatt eller helt saknar syn. Detta är inte minst viktigt i dessa pandemitider, där vi alla förväntas hålla avstånd mellan varandra. Personer med nedsatt syn har ingen möjlighet att se om det finns någon annan människa i närheten, så ansvaret faller på er som ser.

Vi tycker att Gävle är en trevlig stad att bo och röra sig i och de flesta människor är hjälpsamma och förstående. Med ökad respekt för vad den vita käppen innebär, kan vistelsen i vår stad bli än trevligare för oss alla.

Synskadades Riksförbund i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel