Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Attendo ägs inte av något riskkapitalbolag

Replik till Tord Fredriksen (V): "Vi måste säga nej till vinstjakt och usla arbetsvillkor"

Tord Fredriksen (V) säger nej till vinstjakt och usla arbetsvillkor. Han förmedlar samtidigt felaktigheter i sin text som jag vill bemöta.

Attendo ägs inte av något riskkapitalbolag. Attendo är börsnoterat och ägs av Nordstjernan som är ett stiftelseägt investmentbolag och flera statliga pensionsfonder.

Änglavård AB har under en längre tid inte kunnat ta emot nya beställningar på grund av att de inte har fått tillstånd från Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO). Det har lett till att företaget måste lägga ned verksamheten alternativt hitta ett annat företag som vill fortsätta driva verksamheten vidare. Attendo och Änglavård har kommit överens om en överlåtelse av verksamheten.

Attendo har bedrivit hemtjänst under lång tid. Våra verksamheter är uppskattade – både bland de som väljer våra tjänster, men också bland medarbetarna. Vi har kollektivavtalsenliga löner och för de medarbetare som nu går över till oss innebär det möjligheter att fortsätta arbeta kvar i samma lokaler, med samma anställningsvillkor och bibehållna LAS-dagar. Alternativet vid en nedläggning hade varit uppsägningar på grund av arbetsbrist, jobbsökande eller A-kassa.

Efter att ha träffat medarbetarna är min upplevelse att vi som ny arbetsgivare mottas väl av personalgruppen. De slipper delade turer, får glesare helgpass och har möjlighet till dag- eller kvällsscheman. De får friskvårdsbidrag, bättre arbetskläder där vinterjackor och regnställ är en självklarhet. Förändringen är förhandlad med de fackliga organisationerna.

För de som får hemtjänsten utförd innebär det en möjlighet att fortsätta få sin hjälp på det sätt och av samma personer som de är vana vid. Den som inte vill det eller om de mot förmodan inte skulle känna sig nöjda efter övertaget kommer att få möjlighet att välja en annan utförare.

Vi ser styrkor i Änglavårds verksamhet som vi vill fortsätta utveckla. Ett exempel är den finskspråkiga hemtjänsten som återigen blir tillgänglig för de finsktalande gävleborna, något som vi vet är efterfrågat av såväl medborgare som beställare.

Vi ser fram emot att få välkomna våra nya medarbetare och hoppas på ett bra samarbete med de förtroendevalda i Gävle. 

Susanne Åhlander, biträdande regionchef, Attendo Hemtjänst

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel