Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Avloppsdeklarationer är en hjälp för fastighetsägare

Annons

Replik till Arne Gunnarsson: "Övergrepp på våra enskilda avlopp"

Arne Gunnarsson är i sin replik kritisk till avloppsdeklarationer som innebär att fastighetsägare ska låta en oberoende part kontrollera det egna avloppet vart sjunde år. Vi ser att avloppsdeklarationer har stora fördelar:

Fastighetsägaren får en tydlig bild av hur bra det egna avloppet fungerar. Avloppsdeklarationen blir, precis som bilbesiktningen, en regelbunden kontroll som gör att problem kan förutses i tid och stora oväntade kostnader undvikas.

Priset för denna trygghet motsvarar högst 2 kronor per dag, vilket ska ställas i relation till miljökostnaden för illa fungerande avlopp och akuta kostnader för avloppshaverier till följd av bristande underhåll.

Kommunen får dessutom bättre underlag för sin tillsyn och kan prioritera områden i kommunen där problem med avloppen är som störst. Det är viktigt att kommunerna kan jobba effektivt och målinriktat. Med dagens åtgärdstakt skulle det ta 45 år innan alla små avlopp håller tillräckligt god standard.

Det är hög tid att våra avlopp uppfyller miljö- och hälsokrav satta för 50 år sedan. Varje fastighetsägare är ansvarig för sitt eget enskilda avlopp. En avloppsdeklaration blir en hjälp för fastighetsägaren att ta det ansvaret.

Anders Mårtensson, vd, VVS-fabrikanternas råd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel