Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Berätta om tjänstepensionen – de anställda vill veta

Varje år betalar svenska arbetsgivare in enorma 220 miljarder kronor till de anställdas tjänstepensioner. I Gävleborg motsvarar det drygt 6 miljarder kronor. Trots detta missar många arbetsgivare att berätta om tjänstepensionen när de rekryterar ny personal. Företagen i Gävleborg har mycket att vinna på att tydligare lyfta fram denna viktiga anställningsförmån, skriver Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Tjänstepensionen är en allt viktigare del av den framtida pensionen. För många kommer den att vara helt avgörande för att få en acceptabel levnadsstandard som pensionär.

Låt mig ge ett exempel: Med den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP får en privatanställd tjänsteman två tredjedelar av sin tidigare inkomst i pension, enligt Collectums beräkningar. Utan tjänstepension får samma tjänsteman klara sig på knappt hälften av sin tidigare inkomst i allmän pension.

Fyra prispressande upphandlingar har gjort den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP väldigt kostnadseffektiv. Resultatet av upphandlingarna är bland annat att fondavgifterna har pressats med 78 procent. Företag med kollektivavtal erbjuder alltså en tjänstepension som ger mesta möjliga pension för pengarna.

Tjänstepensionen är inte bara en trygghet inför framtiden, utan också en viktig löneförmån här och nu. Den följer medarbetaren genom livet. Vid sjukdom innebär tjänstepensionen en extra sjukförsäkring och skulle det värsta hända finns ett efterlevandeskydd.

Trots det visar nya siffror från Collectum att bland arbetsgivare som erbjuder tjänstepensionen ITP är det bara 47 procent som alltid tar upp tjänstepensionen vid en rekrytering. En Sifoundersökning beställd av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag bekräftar bilden: Bara 12 procent av svenskarna uppger att den de pratade med vid den senaste anställningsintervjun tog upp frågan om tjänstepension.

Vad beror detta på? Jag kan bara gissa och jag tror att många arbetsgivare, liksom många svenskar i allmänhet, tyvärr tycker att tjänstepension är något krångligt. Men inte heller arbetsgivaren behöver kunna alla detaljerna i tjänstepensionen – däremot är det en rekryteringsfördel att berätta att företaget har kollektivavtalad tjänstepension.

Även det årliga lönesamtalet med de befintliga medarbetarna är ett utmärkt tillfälle att prata om tjänstepensionen och sätta den i ett sammanhang. Månadslönen är vad man har att leva på här och nu, tjänstepensionen blir ett stort bidrag till vad man har att leva på som pensionär.

Så till dig som är arbetsgivare i Gävleborg och erbjuder tjänstepension vill jag säga: Ni betalar pengar till en livsviktig och populär anställningsförmån. Berätta om den – de anställda vill garanterat veta.

Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel