Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bevara ängar och behåll artrikedomen

Naturskyddsföreningen i Gävle hävdar ängen Storåkersbacken på Iggön med lie och räfsa. För att bevara de få svenska ängar som finns kvar idag och skydda den livsviktiga artrikedomen. 

Står du mitt på en blommande äng myllrar det av liv. Ängen är den artrikaste naturtypen i Sverige och så mycket som 50 arter kan finnas på en kvadratmeter äng – lika mycket som i en regnskog. Idag finns bara en spillra kvar av den miljon hektar ängsmarker som fanns i Sverige för drygt 100 år sedan. De blommande ängarna försvinner i takt med att jordbruk läggs ner och slåtter och bete upphör. Med ängarna försvinner också många sorters blommor och livsmiljön för mängder av fjärilar, bin andra småkryp.

Enligt den senaste rödlistan hotas 830 växt- och djurarter på grund av upphört slåtter och bete. Men alla kan hjälpa till att vända den trenden genom att slå och hålla ängsmarker öppna. För att rädda blomsterprakten och artrikedomen arrangerar Naturskyddsföreningen aktiviteter på ett flertal platser i landet, med start av mitten av juli till mitten av augusti. Där kan den som vill vara med gå ut med lie och räfsa för att slå ängarna på gammaldags sätt. Att slå marken gör att blommor och djur som är beroende av ängsmarken kan överleva. Naturskyddsföreningen har de senaste åren märkt av ett ökat intresse för att skapa och restaurera ängar.

Allt fler privatpersoner och kommuner omvandlar gräsytor till blommande marker. Det är ett otroligt viktigt arbete eftersom det gynnar artrikedomen som är livsviktig för oss människor.

Per-Olof Erickson Naturskyddsföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel