Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Borde inte sjukvårdspersonalen få behålla hälften av sin extrainkomst?

Under det senaste året har sjukvårdspersonalen som arbetar med Covid-19-patienter gjort en mycket viktig samhällsinsats för att rädda liv och hålla igång samhället. Även personal i äldreomsorgen har gjort och gör stora insatser för att skydda våra äldre från att drabbas av corona. Att den svenska strategin har skilt sig från våra närliggande länder ska naturligtvis inte belasta de enskilda medarbetarna utan det faller på regeringen med tillhörande myndigheter.

Det är naturligtvis ett stort misslyckande att så många har avlidit i Covid-19 i Sverige jämfört med våra närliggande nordiska grannländer. I det sammanhanget så finns det all anledning att titta på Norge och den pro-aktivitet som man har i begränsning av smittspridningen från den norska regeringen med tillhörande myndigheter.

För att lösa bemanningen i sjukvården så finns det möjlighet att aktivera ett krisavtal som betyder väsentligt högre ersättning för medarbetarna i vården när arbetsgivaren kan beordra ett omfattande merarbete av personalen. Det är en situation som inte är önskvärd för någon men direkt nödvändig för att kunna leverera en sjukvård i en kris. Alternativet vore förskräckligt – att vården inte bemannades och människor lämnades att dö utan vård.

Det är alltså fullt rimligt att det utgår en väsentligt högre ersättning under en kris för att lösa bemanningen. Det som däremot är orimligt är att av 100 arbetade extra timmar så får sjuksköterskan behålla värdet av 45 arbetade timmar medan staten tar minst 55 timmars värde av arbetsinsatsen i marginalskatt. Eller uttryckt i pengar – av 100 kronor i extra förtjänst så får sjuksköterskan behålla cirka 45 kronor och staten tar 55 kronor i skatt.

Den höga marginalskatten gäller förstås alla i Sverige som jobbar extra och inte bara sjukvårdspersonalen men frågan hamnar i fokus i en akut pandemi när krisavtalen aktiveras.

Gävleborg är dessutom ett län med väsentligt högre kommunalskatt i många kommuner än andra jämförbara kommuner så här blir det extra hög skatt för sjukvårdspersonalen och andra.

Föreningen Skattebetalarna drev en framgångsrik kampanj en gång i tiden som hette hälften kvar. Att var och en skulle få behålla i alla fall minst hälften av lönen efter skatt. Det är även 2021 en fullt rimlig åsikt. Det är också en moralisk fråga. Varför ska Magdalena Andersson (S) få 55 procent av sjuksköterskans extra inkomst medan sjuksköterskan får behålla 45 procent? Det är sjuksköterskan som har gjort arbetsinsatsen när Corona patienten har vårdats – inte finansministern.

Låt oss slå en bred armkrok över partigränserna och arbeta för att minst hälften ska bli kvar av en extrainkomst. Marginalskatterna i Sverige behöver sänkas. För såväl småföretagaren som arbetar 60 timmar i veckan i genomsnitt som för sjukvårdspersonalen som arbetar extra mycket i ett krisavtal.

Lars Beckman (M), riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel