Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Bostad först" en bra hjälp för hemlösa

Den här tidens alla helger handlar så mycket om gemenskap och närhet. Vi träffar familj och vänner, äter middagar och firar högtider. Det borde vara så för alla, men för vissa blir utanförskapet ännu mer kännbart än vanligt. För människor i hemlöshet väntar inte julens kokande grytor.

Den som drabbats av hemlöshet har oftast även andra problem och kommunerna måste bli bättre på att se helheten. Enligt socialtjänstlagen ska kommunen i sin verksamhet främja den enskildes rätt till arbete, bostad och utbildning. ”Bostad först” är en metod som visat goda resultat. Metoden bygger på insikten att den hemlöse först och främst saknar ett boende och går ut på att hemlösa får förstahandskontrakt på en lägenhet i ett vanligt hyreshus, utan att först behöva bevisa sig drogfri och därmed förtjäna en bostad. Att börja med bostaden har visat sig ge bättre förutsättningar att sedan ta tag i andra problem som exempelvis missbruk.

Utan en bostad är det svårt att få till ett fungerande liv, det säger sig självt. Bostad Först infördes på försök i Helsingborg 2011 och blev 2013 permanent verksamhet. Åtta av tio klarar att långsiktigt bo kvar i sin lägenhet, missbruket minskar, hälsotillståndet förbättras och det sociala livet stärks. I detta ligger ett enormt mänskligt mervärde.

Om fler får chans till en egen bostad kanske fler kan återknyta kontakten till sina nära och kära nästa jul. Det vill vi kristdemokrater jobba för.

Michael Anefur, riksdagsledamot (KD)

Ebba Busch Thor, partiledare (KD)

Jan Myléus, kommunpolitiker Gävle (KD)

Lili André, regionpolitiker (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel