Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Brister i äldreomsorgen måste redovisas

I början av februari framkom det att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) uppdagat allvarliga brister på äldreboenden i Gävle och Sandviken. Kritiken bestod dels av att boende på äldreboenden som haft symtom för covid-19 fått vänta flera dagar på läkarbedömning, dels att rörelser bland personal mellan avdelningar spridit smitta samt att en stor andel vikarier försämrat vården på boendena.

Moderaterna och Kristdemokraterna krävde efter granskningen svar på varför dessa brister inte framgått i den löpande redovisningen till både kommunstyrelse och omvårdnadsnämnd. På kommunstyrelsens sammanträde den 9 februari förväntade vi oss tillbörliga svar, men inga sådana presenterades.

Först i mars hänvisade styret i kommunen att svar kan ges till IVO. Först någon gång nästa månad kan kommunen alltså svara på den allvarliga kritiken som framförts från IVO.

Men problemet är större än så. När informationen som når politiken inte är korrekt kan heller inte politiken agera. Hur kan vi med säkerhet veta att den information vi får i nuläget stämmer överens med verkligenheten? Eller kan vi förvänta oss kritik från en extern granskning om ett halvår för hur det är i just detta nu?

Vi kräver svar på varför den löpande informationen inte överensstämmer med IVO:s externa granskning.

Att fel har uppdagats är bra, men det borde uppdagats och framförts till ansvariga politiker redan förra våren. Vi kräver svar på varför den löpande informationen inte överensstämmer med IVO:s externa granskning. Att majoriteten inte vill ha svar på detta kanske visar på att de kanske haft kunskap om situationen hela tiden.

Pandemin är inte över och varje insats som kan göras för att förbättra arbetet mot smittan måste vidtas. Tidsramen för att vidta åtgärder är direkt kopplat till hur snabbt vi kan minska smittan, öppna upp ekonomin och återgå till att återstarta Gävle och Sverige. Bland annat är snabbtester ett verktyg Gävle kommun borde använda tills en massvaccinering kommit igång.

Senfärdighet har varit ett kännetecken från regeringens sida under pandemin. Gång efter gång har oppositionen drivit regeringen framför sig – likaså i Gävle kommun. Såväl ekonomiska som verksamhetsmässiga åtgärder måste nu ske utan dröjsmål för att skydda såväl personal som brukare och arbetstagare.

All information måste läggas fram på bordet så att hela politiken kan bidra till att förbättra situationen på Gävles äldreboenden.

William Elofsson (M), kommunalråd i opposition

Jan Myléus (KD), kommunalråd i opposition

Martina Kyngäs (KD), andre vice ordförande omvårdnadsnämnden

Lars Widén (M), gruppledare omvårdnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel