Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Byråkrati eller prestige får aldrig stå i vägen för att få rätt vård i tid

Patienter som väntar på att få komma på ett första specialistbesök till hudmottagningen i Region Gävleborg har väntat länge och de kommer få vänta ännu längre på grund av pågående pandemi. I skrivande stund väntar 900 patienter på att få komma till ett försöka besök för bedömning. I och med det uppfylls vårdgarantin endast till 58 procent.

Det är oerhört allvarligt och oacceptabelt. Detta riskerar att försena diagnoser och därmed spilla värdefull tid som skulle kunna läggas på att vårda eventuellt sjuka patienter. Vi moderater, tillsammans med våra samarbetspartier SVG, KD och L, har lagt förslag på hur fler patienter skulle kunna få en snabbare första bedömning. Detta genom att låta upphandla första besök för bedömning, samt eventuell åtgärd hos andra aktörer med större kapacitet. Det finns idag aktörer som kan hjälpa till för att underlätta den pressade situationen på hudmottagningen.  Tyvärr avslog (S)tyrande partier förslaget.

Det är för oss obegripligt. Det borde inte vara okänt för Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Tommy Berger att hudmottagningen länge tampats med långa väntetider för första besök. Det går inte att tolka beslutet att avslå förslaget på något annat sätt än politisk prestige.

För regionens del finns tyvärr inga konsekvenser när vårdgarantin inte uppfylls. De som drabbas är patienterna som tvingas vänta på vård, åka till Stockholm för bedömning eller själva betala för en bedömning hos extern aktör. Det är inte likvärdig vård och skapar otrygghet och ovisshet samtidigt som viktig tid spills.

 För oss moderater får byråkrati eller prestige aldrig stå i vägen för att patienter ska få rätt vård i rätt tid.  

AnnCharlotte Granath (M), vice ordförande, Hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel