Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt – C: Havsbaserad vindkraft är bästa lösningen

Vi måste bort från våra fossila energikällor. De är ändliga resurser som med sina utsläpp skadar vårt klimat. Samtidigt bygger vi ett samhälle som blir alltmer energiberoende. Datakommunikation och digitalisering kräver stora energimängder. Våra transportsystem elektrifieras alltmer. Visst kan vi göra energianvändningen mera effektiv, och att elektrifiera är faktiskt ofta att effektivisera, men det räcker inte hela vägen. Mer elproduktion kommer därför att behövas. Den måste produceras klimatsmart och med stor hänsyn till miljön. Energin ska vara förnybar. Centerpartiet ser flera förnybara energikällor; vår viktiga vattenkraft, växtråvara från skog och åker, biogas från komposterbart avfall, solenergi och, inte minst vindkraft på land och till havs.

Utanför kusten vid Gävle och Söderhamn projekteras nu fler områden för vindkraftsparker. Det tycker Centerpartiet är bra, under förutsättning att tillräckliga hänsyn tas till människor och miljö. Vi är övertygande om att det går att kombinera dessa intressen med en hållbar energiproduktion. En del debattörer är negativa till vindkraftsplanerna. De anser att miljön skadas och att förutsättningarna för ett rikt liv försämras i kraftverkens närhet. Sådan oro måste tas på allvar. Vi vill dock framhålla att de miljökonsekvensanalyser som gjort visar att vindkraften på de aktuella platserna tar nödvändiga hänsyn. Vad är då rimligt? Det måste var och en bedöma utifrån sina egna värderingar. Centerpartiet anser att havsbaserad vindkraft har en viktig roll att fylla i vår energiförsörjning. Vi behöver effekten och vi behöver den nu. De planerade vindkraftsparkerna kan stå klara att börja leverera elström om cirka tre år. Den nya kärnkraft som vissa förespråkar behöver åtminstone 20 innan den kan börja leverera och kostar mångdubbelt mer. Eleffekt finns i norra Sverige. Överföringskapacitet saknas. Det är en lång process att få nödvändiga tillstånd att bygga ut vårt nationella kraftnät. Många boende längs kraftledningarna påverkas negativt. Att ha eleffekt nära är en viktig strategisk resurs för att utveckla näringsliv och skapa jobb.

Utifrån dessa perspektiv ser Centerpartiet att havsbaserad vindkraft är den bästa lösningen för att trygga vår framtida energiförsörjning. I Gävle och i resten av landet. Vi säger därför ja till vindkraftsetablering i havet utanför Gävle kommun. För miljön, klimatet, sysselsättningen och våra företag.

Rickard Nordin (C ), riksdagsledamot, energipolitisk talesperson

Erik Holmestig (C ), kommunalråd, Gävle

Ann-Helen Persson (C ), ordförande Gävle Energi AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel