Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Coronastöd används inte till utdelningar

Kommentar till Jenny Wennbergs ledare "Sandvik beter sig som en gängkriminell"

Jenny Wennberg hävdar att Sandvik har mycket gemensamt med gängkriminella. Det påståendet säger inget om Sandvik, men något om henne. 

Det coronarelaterade stöd som Sandvik har fått är stöd till korttidspermitteringar. Det är ett stöd som uteslutande används till löner. Inga pengar hamnar i företagens kassor.

Stödet infördes i fjol och fungerar som en förstärkt a-kassa till medarbetare som permitterats under krisen. Utan stödet skulle många av dem ha hamnat i arbetslöshet. På så vis har det räddat tusentals svenska jobb.

I flera av våra viktigaste konkurrentländer finns sedan länge liknande stöd. Möjligheten att under kriser behålla medarbetare blir en viktig konkurrensfördel när efterfrågan åter tar fart.

Att Sandvik och andra företag kan göra utdelningar trots krisen beror alltså inte på att de fått stöd till korttidspermitteringar. De beror istället på att de i grunden är livskraftiga och lyckats överleva krisen.

De pengar som Sandvik och andra företag delar ut till aktieägarna används på en rad sätt. En betydande del går till pensioner. Tjänstepensionsföretag som Alecta och AMF äger aktier i en rad svenska företag. Om de företagen inte får göra utdelningar så innebär det lägre pensioner för miljoner svenskar.

Dessutom finansieras mycket forskning genom att forskningsstiftelser får del av aktieutdelningar. Och för staten är skatten på utdelningar en viktig inkomstkälla.

För övrigt är det tack vare skatteintäkter från företag som staten kan finansiera krisåtgärderna. Under 2018 betalade exempelvis svenska företag 124 miljarder kronor enbart i bolagsskatt. Till det kom en lång rad andra skatter, bland annat löneskatter, moms, energiskatter och fastighetsavgifter. Livskraftiga och framgångsrika företag är en förutsättning för vår välfärd.

Lotta Petterson, regionchef, Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel