Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dags att majoriteten i Region Gävleborg börjar debattera

Det brukar sägas att tala är silver men tiga är guld. Den (s)tyrande majoriteten i Region Gävleborg verkar ha tagit till sig av ordspråket. Gång efter gång har de duckat för att debattera mot oss i media, inga repliker kommer på debattartiklar, och på junifullmäktige debatterade de inte ens motioner eller interpellationer. Två av de verktyg vi har för att föra upp viktiga frågor för offentlig politisk diskussion och debatt.

Det finns många exempel på detta och som ett aktuellt exempel kan nämnas den motion som behandlades på fullmäktige häromveckan angående den viktiga skolhälsovården och barn och ungas psykiska hälsa. Många oppositionsföreträdare var upp i talarstolen och talade sig varma för denna engagerande och viktiga fråga, döm om vår förvåning när majoritetens företrädare satt tysta i sina rader med blickarna ned i bänkarna. Så fortsatte det sedan dagen igenom. Den (s)tyrande majoriteten valde att inte ta någon debatt. Alls.

Demokratin bygger på dialog, deltagande och debatt. Argument ska upp på bordet och dryftas för att bästa möjliga beslut ska kunna fattas. Regionfullmäktige är länets högst politiska beslutande organ, varje ledamot  är personligt vald av väljarna. Demokratin ska genomsyras av öppenhet och transparens, beslut ska fattas offentligt och inte bakom lykta dörrar. Därför blir det problematiskt när de partier som har makten inte åskådliggör sina ställningstaganden utan istället väljer att tiga.

När man duckar media och duckar i de offentliga rum som regionfullmäktige är, vart finns öppenheten och transparensen? Med makten kommer ansvar. Hur ska väljarna kunna ställa de styrande partierna i Region Gävleborg till svars och till slut göra sitt val på valdagen? Det pratas ofta om ett lågt valdeltagande och problematiken med detta. Kanske borde vi även prata om ett lågt politikdeltagande.  Vi är besvikna och förväntar oss mer.  Det är Gävleborgarna värda.

Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition                               

Alexander Hägg (M), regionråd i opposition

AnnCharlotte Granath (M), gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel