Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Den ofrivilliga ensamheten måste brytas – skriv ut recept på social aktivitet

Annons

På Regionfullmäktige den 30 oktober anmäls en motion från Kristdemokraterna i Gävleborg som föreslår gemenskap på recept. Enligt SCB:s mätning från 2016–2017 har 13 procent av svenskarna ingen nära vän som de kan prata med, vilket i Gävleborg innebär ungefär 37 000 personer.

LÄS MER: Larm om ensamhet bland äldre – Nisse har numera inget sällskap hemma i villan

Den ofrivilliga ensamheten är ett samhällsproblem som slår brett, drabbar alla åldrar, alla samhällsklasser, stad som landsbygd. Men kanske drabbar ensamheten äldre och barn allra värst. Var tredje person över 85 år uppgav ensamhet och var sjätte var socialt isolerad senast SCB mätte. Bris rapporterar att många barn känner ensamhet, ofta även när det finns vuxna i barnets närhet, men också i relation till sina jämnåriga. Detta hänger ihop med barns psykiska ohälsa, och barn som känner sig ensamma löper tre gånger högre risk att inte klara målen i skolan.

LÄS MER: Psykologen: Så kan du ta dig ur ensamheten

LÄS MER: Här bryter de tabut och samtalar om ensamhet

Många är överens om att människor förutom goda matvanor och fysisk aktivitet, är i behov av social gemenskap och meningsfullhet för en god hälsa. I studier har man även sett att socialt aktiva pensionärer löper mindre risk att få problem med minnet och andra kognitiva funktioner.

Ofrivillig ensamhet förs idag fram som en lika stor riskfaktor för att dö i förtid som rökning. Ensamheten innebär en kronisk stress som sliter på kroppen och ökar risken för kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke. Förutom minskat lidande kan vi få minskade vårdkostnader om vi minskar ensamheten.

Enligt räkneexempel som Kristdemokraterna fört fram uppskattas ensamheten ha medfört extra vård- och omsorgskostnader om cirka 12,1 miljarder kronor 2017. Detta på grund av fler primärvårdsbesök, akutvårdsbesök och oplanerade inskrivningar i slutenvård tillsammans med nuvärdesberäkningar av ökad förekomst av demens, depression och fysisk inaktivitet.

Det är hög tid att vi erkänner ensamheten som ett av våra stora samhällsproblem med höga mänskliga och samhällsekonomiska kostnader. Vi måste ta uppgifterna om ofrivillig ensamhet och dess konsekvenser till en gemensam och högt prioriterad uppgift. Därför vill vi Kristdemokrater att Region Gävleborg utreder om social aktivitet ska kunna skrivas ut på recept liksom det idag skrivs ut fysisk aktivitet och kultur på recept.

Jennie Forsblom

Peter Åkerström

Lili André

Lars Österberg

Kristdemokraterna, Region Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel