Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Den svenska barnmorskans kompetens- och verksamhetsområde är unik

År 2020 är utlyst som Sjuksköterskans och Barnmorskans år av Världshälsoorganisationen (WHO). Den 5 maj uppmärksammas den Internationella Barnmorskedagen. Temat för år 2020 är Jämställdhet. Vi vill lyfta fram kvinnors liv, hälsa och villkor.  Att kvinnor kan bestämma över sina liv och kroppar, sin sexualitet och sin reproduktion är grundläggande för jämställdheten. Oavsett ursprung eller var man är bosatt i landet, ska man ha rätt till en god och säker vård på lika villkor.

Den svenska barnmorskans kompetens- och verksamhetsområde är unik. En barnmorska har kunskapen om graviditet och barnafödande, preventivmedel, medicinska aborter, gynekologisk hälsa och arbetar för kvinnor, barn och familjer genom hela det reproduktiva livet.

Svenska barnmorskor har en eftertraktad kunskap då vi enskilt ansvarar för att bistå kvinnan genom den normala graviditeten, vara ett stöd och förmedla kunskap inom området familjeplanering, stödja kvinnan under livets kanske mest speciella tillfälle, förlossningen och sedan vara ett stöd för den nya familjen under den första tiden. Detta är något att känna stolthet inför.

Samtidigt är det hög tid att modernisera och utveckla den reproduktiva hälsovården till en mer kvinno- och familjecentrerad vård, som också är barnmorskevänlig och ger oss de förutsättningar vi behöver för att kunna arbeta professionellt och evidensbaserat.

Barnmorskeförbundet Gästrikland

Helena Karmeborg

Therese Enberg

Eva Hamqvist

Ann Jernqvist

Malin Söderström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel