Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det är hög tid att vi erkänner ensamheten – och prioriterar den

För närvarande pågår den största hälsokrisen i modern tid. Den hotar liv och hälsa på ett påtagligt sätt. Men krisen innebär också att samhället påverkas på ett genomgripande sätt av såväl hälsokrisen som den ekonomiska krisen i spåren av densamma, förutom de direkta konsekvenserna på hälsan så påverkas livsbetingelserna när människor isoleras från nära och kära och oron växer när arbetsplatser stängs ned och konkurser och arbetslöshet ökar. Samtidigt tydliggörs vårt beroende av varandra och att vi behöver ta oss igenom krisen tillsammans.

Den ofrivilliga ensamheten är ett samhällsproblem som slår brett, drabbar alla åldrar, alla samhällsklasser, stad som landsbygd. Sedan tidigare vet vi att barn är hårt drabbade av och upplever ensamhet vilket förutom psykisk ohälsa leder till en tre gånger högre risk att inte klara målen i skolan. Just nu drabbas dock de äldre allra värst. Ofrivillig ensamhet ökar smärta och risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, depression och demens hos äldre ökar.

Många äldre är beroende av besök från nära och kära, att umgås med barnbarnen, att besöka föreningar, kyrkor och samfund samt delta i gympaträningar. Under våren har de inte kunnat göra det och har därför i högre grad blivit isolerade, ensamma och utsatta.

Vad värre är, för många gör besöksförbud eller påbud om minimerade sociala kontakter ingen skillnad, hundratusentals personer i vårt land lever redan i närmast total isolering. För dessa kan medmänniskors handlingar betyda stor skillnad. Möten kan möjliggöras även i en tid som denna. Digitalisering kan motverka ensamhet då äldre finns med i samtal online, men många av de äldre är fortfarande inte del i detta och hamnar således utanför samhällsgemenskapen. Att minska ensamhet och utanförskap hos äldre är en viktig fråga för Kristdemokraterna.

Vid regionfullmäktige nu i juni avslogs motionen om att utreda social gemenskap på recept som Kristdemokraterna i Region Gävleborg lämnat in. En anledning var att det inte skulle finnas tillräcklig evidens. Det finns dock ett flertal studier och pilotprojekt som pågår inte bara i andra regioner, utan även i andra länder. Storbritannien planerar nu att införa sociala förskrivare på alla hälsocentraler, efter ett lyckat projekt i London. Där har man lyckats förbättra den psykiska hälsan för befolkningen.

I region Stockholm pågår ett pilotprojekt på några hälsocentraler där patienter som efter genomgång av en evidensbaserad bedömningsmall bedöms som ensamma. Dessa hänvisas sen till olika sociala aktiviteter, därför ingår samverkan med kommun och civilsamhälle. Detta är en typ av förskrivning av social aktivitet på recept som vi tycker borde utredas även i Gävleborg.

I rådande läge är denna fråga mer aktuell än någonsin, det är bekymmersamt att inte majoriteten i Region Gävleborg har större intresse för att se vilka åtgärder som regionen kan bidra med. Det är hög tid att vi erkänner ensamheten som ett av våra stora samhällsproblem med höga mänskliga och samhällsekonomiska kostnader. Vi människor har ett grundläggande behov av gemenskap med andra och därför måste vi ta uppgifterna om ofrivillig ensamhet och dess konsekvenser till en gemensam och högt prioriterad uppgift.

Jennie Forsblom

Peter Åkerström

Lili André

Lars Österberg

Kristdemokraterna, Region Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel