Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det är viktigt att förvalta Gävles kulturskatt – även på lång sikt

Den offentliga konsten i Gävle behöver inte MP:s och S ambitionssänkningar! Kristdemokraterna förslår istället en ambitionshöjning av finansieringen kring underhåll av den offentliga konsten.

I förra veckan presenterade majoriteten sitt förslag till ny policy för den offentliga konsten och SD presenterade likväl ett förslag. Båda innehållande samma ambitionssänkningar kring finansieringen. Något som vi kristdemokrater inte kunde ställa oss bakom, utan presenterade istället en högre ambition med nya möjligheter att finansiera underhållet av den befintliga konst som finns i det offentliga rummet.

Så sent som hösten 2018 lyckades vi även på samma linje tillsätta extra medel för underhåll till de mest behövande konstverken efter att S-, och MP-ledningen 2015 flyttat ansvaret för underhåll utan pengar till Kultur och Fritid.

Majoriteten och SD föreslog kommunfullmäktige att höja golvet för möjlig finansiering av offentlig konst genom 1%-regeln. Golvet skulle enligt deras förslag höjas från 5 miljoner kronor till att tillämpas på projekt större än 10 miljoner kronor. Med motiveringen att det är svårt att genomföra uppdraget med 1 procent av 5 miljoner.

För oss kristdemokrater är det viktigt att förvalta Gävles kulturskatt – därför ser vi nu även chansen att samtidigt säkra framtida underhåll, något som allt för länge eftersatts. Därför föreslog vi istället att golvet för 1%-regeln ligger kvar på 5 miljoner kronor, men att de medel som genom 1%-regeln genereras av byggprojekt i spannet 5–10 miljoner kronor istället avsätts för underhåll av den befintliga offentliga konsten i Gävle kommun.

Vi är mycket glada att en majoritet i fullmäktige med bakgrund av vårt förslag inte valde att rösta igenom ambitionssänkningen som låg på bordet utan istället röstade på återremiss av policyn för offentlig konst i Gävle kommun.

Vi kristdemokrater ser nu fram emot ett nytt förslag på policy så snart det bara är möjligt utan ambitionssänkningar, men med vårt förslag om att säkra framtida underhåll.

Martina Kyngäs (KD), gruppledare samt tidigare ordförande i Kultur och fritidsnämnden

Jan Myléus (KD), kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel