Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det behövs mer mer entreprenörskap i skolan

I krisens spår ser vi hur många företagare kämpar med sina verksamheter. Ska vi ha ett robust näringsliv efter krisen så behöver dessa entreprenörer hjälpas igenom en kris de själva inte varit med och skapat.

Långsiktigt behöver Sverige också stärka arbetskraftens konkurrenskraft. Det handlar främst om mer och bättre utbildning. Här läggs fokus ofta på universitet och högskolor. Det behövs dock insatser innan det stadiet.

Ska Sverige fortsätta växa och se nya företag skapas behöver ett större fokus läggas på att få fram nya entreprenörer. Det börjar redan i skolan. Det är där vi ska plocka fram elevernas unika förmågor och ge dem de redskap de behöver för att kunna driva egna verksamheter.

Detta måste också göras tillsammans med lokala företag. Ofta är den enda kontakten mellan skola och entreprenör den gällande praktikplatser. Relationen behöver utvecklats till att entreprenörer får chansen att bidra på andra sätt också.

2011 skrevs entreprenörskap in i läroplanen för grundskolan och gymnasiet. Idag återfinns passagen endast på två ställen i läroplanen. Det är lätt att begripa att det är ganska enkelt för en stressad lärare att bläddra förbi dessa sidor. I många fall har elever knappt kommit i kontakt med ämnet.

Det ska inte förnekas att ordet entreprenörskap ofta tar sig olika uttryck i skoldebatten. Många förknippar företagande med ekonomiska vinstintressen och kommersiella satsningar.

Entreprenörskap är i grunden socialt och de flesta stora uppfinnare och nyskapande företagare drivs av en genuin vilja att förbättra världen. De vågar ta tag i problem, kavla upp ärmarna och jobba hårt för att göra skillnad för medmänniskor. Företagsamhet handlar om att förbättra samhället.

Skolan behöver här ta ett större ansvar för att vi även i framtiden har unga med driv som fått möjlighet att lära sig om entreprenörskap och företagande. Det är vi skyldiga vår framtid.

Michael Agerbring, Moderata Företagarrådet i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel