Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det fria ordet ska vara självklart – även i regionfullmäktige

Varje människa är född fri. En människas frihet kan i grunden endast begränsas av hänsyn till andra människors lika rätt till frihet. Var och en ska kunna bestämma över sitt eget liv genom sitt eget fria val. Respekten för de mänskliga rättigheterna är grunden för ett demokratiskt samhälle. Demokratin bygger på att vi accepterar och respekterar människors rätt till sin åsikt, oavsett om det handlar om politik, religion eller annan livsåskådning. Yttrandefrihet, religionsfrihet och föreningsfrihet är därför orubbliga principer.

När det gäller rätten att skriva eller uttrycka sin åsikt börjar det öppna samhället bli lite mer slutet. Det är helt plötsligt inte helt okej att säga vad som helst och man gömmer sig bakom att ord kränker någon, att det inte är belagt med fakta, att det inte är politiskt korrekt, man ironiserar över det som sägs, att det är obehagligt med mera. Det offentliga samtalet begränsas.

Under vårt senaste regionfullmäktige, 30 oktober, blev detta väldigt uppenbart. En folkvald ledamot går upp i talarstolen i ett ämne. I sitt anförande påtalar han att Sverigedemokraterna är rasister. Ledamöter börjar skrika ”ordningsfråga”, och en ledamot springer upp till podiet och kritiserade fullmäktiges ordförande.

Regionfullmäktiges ordförande svarade med att läsa upp lagtexten. Av lagen framgår tydligt att man inte får avbryta en talare. En ledamot har rätt att säga sådana saker utan att bli avbruten.

Yttrandefriheten är en av våra fyra grundlagar, vår demokrati vilar på den grunden. Den ger en var och en rätten att uttrycka sådant som man själv kan tycka är obehagligt. Det finns ett citat som tillskrivs den franske författaren och filosofen Voltaire: ”Jag hatar dina åsikter, men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem.”

I den roll som vi bägge har i demokratins tjänst så är en av grunderna att det fria ordet både i skrift och tal är självklar. Yttrandefriheten ska försvaras även när det känns obehagligt att läsa eller höra det som sägs, vare sig det kommer från medborgare eller från andra förtroendevalda. För oss handlar det om att försvara demokratins fundament.

Magnus Svensson (C), ledamot regionfullmäktige i Gävleborg

Peter Nordebo (L), ledamot regionfullmäktige i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel