Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Drömmar blir verklighet med folkhögskoleinvesteringar

Regionfullmäktige har beslutat om att investera 290 mkr i Region Gävleborgs tre folkhögskolor för att standarden ska hålla en god nivå nu och framåt. Att investera i folkhögskolorna är en stor samhällsvinst. Det händer att regionpolitiker yttrar sig i stil med att sjukvården är viktigast och därför måste gå före folkbildning, utbildning och kulturskapande.

I mina ögon är det helt fel. Sjukvård, kultur, folkbildning och utbildning kan gå hand i hand. Det finns nämligen ett starkt samband mellan folkbildning och folkhälsa. Att förebygga ohälsa gör att sjukvårdens kostnader minskar och medmänniskor blir friskare.

Jag vill delge er en historia från Din Lokaltidning från vecka 37 i år. Den handlar om Linnéa Englund ifrån Hofors. Linnéa gick ut högstadiet med goda betyg, sökte till naturvetenskapsprogrammet, men blev allt mer trött och hoppade av gymnasiet. Under 2010 drabbades Linnéa av ett svårt epileptiskt anfall. Efter anfallet blev Linnéa allt sämre, hon blev inskriven på barn- och ungdomspsykiatrin. Hon fick diagnosen bipolär sjukdom. Hon kände sig deprimerad och kände ingen mening med livet. När hon mådde som sämst orkade hon varken äta eller klä sig.

Steg för steg började Linnéa finna livsgnistan. 2016 tog hon sin gymnasieexamen på Västerbergs folkhögskola, hösten 2018 började hon på Brunnsviks folkhögskola. På Brunnsvik kunde hon fokusera mer på sitt musikintresse. Nu har hon spelat in två singlar och känner sig väldigt stolt över vad hon åstadkommer. Hon berättar att hon lyssnat mycket på musik när hon mått dåligt. Musiken har varit hennes form av terapi. Nu upplever hon att hennes vardag med musikskapande är en dröm som blivit sann.

Linnéa känner att det är viktigt att vara öppen med sin diagnos. Hon har verkligen kämpat från botten, klättrat sig upp och besegrat många hinder. Genom att vi i regionfullmäktige investerar i våra folkhögskolor som levererar folkbildning, kultur och utbildning så kommer vi också investera i folkhälsa och friskare människor. Dessa investeringar ger stora vinster för individer och hela samhället. Genom våra satsningar kan fler människor uppleva att drömmar blir verklighet.

Daniel Johansson (S), Hofors, ledamot regionfullmäktige & kultur- och kompetensnämnden, Region Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel