Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dyra datorsatsningen i skolan borde utvärderas

En-till-en kallas den kommunala satsning på teknik, som innebär att varje elev i skolan har en egen dator eller surfplatta att förfoga över. Sandvikens kommun var relativt tidiga att införa systemet, vilket ledande politiker också varit mycket stolta över. Frågan är nu om stoltheten möjligen är ogrundad? Vi vet nämligen inte om arbetssättet är så bra som vi trott.

Så sent som för ett par veckor sedan presenterade Lärarnas tidning studier som visar att resultaten av en-till-en-satsningarna inte leder till ökade studieresultat eller en mera likvärdig skola. Tvärtom visar undersökningarna att förhållandet snarare är det motsatta.

Trots detta, och fastän eleverna i Sandvikens kommun visar tämligen mediokra resultat, nationellt sett, så har en-till-en-satsningen i kommunen aldrig riktigt utvärderats. Vi sitter alltså med stora kostnader för att tillhandahålla teknik för varje enskild elev, som inte nödvändigtvis gör skolmiljön mera likvärdig, eller elevernas kunskaper bättre.

I majoritetens budget för verksamhetsåret 2020 ingår prioriteringar för att ytterligare utveckla arbetet med det it-baserade lärandet. Detta alltså trots att kommunens kunskapsnämnd, som dras med höga kostnader och inte klarar att få sin budget i balans, fortfarande sitter utan fakta kring hur den satsning vi gjort påverkat resultaten och arbetsmiljön i skolan.

Vi i Miljöpartiet de gröna anser att detta är oansvarigt. Datorer har blivit ett självklart verktyg och det är något som måste återspeglas i våra skolor. Däremot kan det, liksom allt annat, utgöra ett bekymmer om det hanteras felaktigt. Vi kan inte godkänna ett förhållningssätt där en av skolans största budgetposter går till ett område som inte bevisat är till gagn för våra elever. Därför kräver vi att saken utreds grundligt och därefter presenteras för ledamöter i nämnd och fullmäktige, så vi vet vad vi har att ta ställning till.

Rejn Karlgren (MP), kommunfullmäktigeledamot

Maria Hagström (MP), ersättare i kunskapsnämnden och kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel