Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Elin Lundgren (S): Storstadskommuner ägnar sig åt social dumpning – "hjälper" utsatta att flytta till mindre kommuner

Du och din familj flyr från krig till ett land som du hört ska vara tryggt, jämlikt och demokratiskt. Du får hjälp med tillfälligt boende, dina barn går i skolan och du börjar lära dig svenska, komma in i samhället och får sysselsättning. När tiden för det tillfälliga boendet går ut söker du hjälp hos kommunen. Där får du höra att om du flyttar till den lilla kommunen långt bort får du får du all hjälp du och din familj behöver. Du känner dig tvungen att slita upp dina barn ur skolan och följa rådet av den kommunala tjänstemannen.

Och ur kommunens perspektiv. Plötsligt märker socialtjänsten av ett ökat behov och blir påhälsade av, för dem, nya familjer som behöver stöd. Söderhamn är ett exempel. En kommun som sedan alltid visat stor solidaritet och arbetat aktivt för att minska klassklyftorna, men som på grund av urbanisering och demografi redan har en ansträngd ekonomi och ett tuffare arbetsmarknadsläge.

Flera kommuner, ofta mindre och ekonomiskt utsatta, vittnar alltså om att välmående storstadskommuner systematiskt ”hjälper” människor att ta kontakt med små privata hyresvärdar med tomma lägenheter i deras kommuner och sedan ombesörjer flytt dit. Det finns till och med ett mycket cyniskt begrepp för företeelsen; social dumpning, eller social export.

Det här beteendet leder enbart till ett mer ojämlikt samhälle. Där människors förutsättningar är beroende av var i landet du bor. Vi ser idag ett tydligt gap mellan rika och fattiga kommuner och den utvecklingen måste stävjas.

Det är människor det handlar om. Människor som behandlas som brickor i ett budgetspel, som Johan Löfstrand, S, vår bostadspolitiska talesperson uttrycker det.

Jag vill, likt Löfstrand, se en tvingande lag för kommuner att bygga hyresbostäder som folk har råd att bo i. På så sätt kan inte Solna och Täby eller andra rika moderatledda kommuner svära sig fria från ansvar och fortsätta göda klassklyftorna lika enkelt som de hittills kunnat göra. Jag vill också se ett större statligt ansvar för ökad ekonomisk jämlikhet mellan kommunerna.

Det kan inte vara så att bara några kommuner tar ett stort ansvar för ett Sverige som håller ihop. Som bygger bostäder till för låga kostnader som möjligt, som prioriterar resurser till jämlikhet, integration, meningsfull fritid för barn och arbetsmarknadsinsatser. Medan andra kommunledningar firar med tårta för att antalet försörjningstagare minskat, tack vare att man på ett slugt och cyniskt sätt ”skyfflat vidare problemen”.

Elin Lundgren (S), riksdagsledamot i Civilutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel