Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: En humanitär ventil är livsnödvändig

Liberalerna, med Sabuni i spetsen, kämpar med näbbar och klor för att  förhindra förslaget om en “humanitär” ventil så att ömmande fall kan få en chans att få stanna. Det gäller livet för Sabuni att försämra ytterligare för ett fåtal och inte öppna dörren lite på glänt för en smula mänsklighet. Detta från ett parti som i mätningar ligger på cirka tre procent, om det skulle vara val i dag. Det gör att jag funderar över om det över huvud taget är rimligt att ha ett antal små partier i riksdagen, men det är en annan debatt.

I slutet av 80-talet och en bit in på 1990-talet var det vanligt med tidsamnestier. Nu är det ett fult ord som inget parti tar i sin mun. Möjligen vänsterpartiet och kanske Miljöpartiet. Motståndet mot migration är kompakt och nästan alla partier jobbar hårt för att diskriminera asylsökande och migranter. Justitieminister Morgan Johansson berättade för en tid sedan att regeringen lyckats förhindra att 30 000 människor fått återförenas med sina familjer. Helt fruktansvärt.

Jag ser ständigt dessa tragedier. Till det kommer extrema handläggningstider på inte sällan tre år. Lagstiftning efter 2006, då vi fick domstolar, är en ren humanitär härdsmälta. Detta trots att det numera nästan inte kommer några asylsökande. Förra året låg siffran på cirka 13 000 personer och av dem kommer kanske 4 000 att få stanna. Det brukar ligga på 30 procent, en droppe i havet när 100 000 eller fler får stanna varje år av olika anledningar som studier och anknytning.

Många har dröjt sig kvar i Sverige för att de inte har någonstans att ta vägen. De hamnar inte sällan i slavliknande förhållanden och misär. (Hur många av dem har dött i onödan för att de inte har rätt till vård?) De papperslösa kan vara så många som 50 000. Vi måste göra något åt denna fruktansvärda siffra och se till att de får stanna, eller hjälpa dem att lämna landet vilket inte alltid är helt lätt.

En humanitär ventil är livsnödvändig. Ett sätt som kan tillämpas direkt är att införa en kvot, med modell från FN:s kvotflyktingar för att ge en viss del av de som befinner sig här uppehållstillstånd för att få bort de allra värsta fallen. Att barn födda i Sverige och varit här i 14 år inte får stanna är tortyr och psykisk misshandel. Samma med en kvinna på snart 90 år med sju procent njurkapacitet som man vill skicka till Irak. De fasansfulla exemplen som jag har är hur många som helst.

Det måste göras något, Stefan Löfven, och det måste ske nu. Du har den glödheta migrationsbollen i din hand och du kan göra något stort om du bara vill.

Tryggve Emstedt, flyktingadvokat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel