Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: EU behöver Gävleborg och Gävleborg behöver EU

Annons

Ofta talas det om att EU är långt borta trots att vi ser EU överallt runtom oss. Speciellt såg vi hur mycket EU-medlemskapet betydde för oss förra sommaren, ett flertal bränder härjade i länets skogar och tack vare ingångna avtal, tydliga strukturer och beredskap kom franska och italienska plan till Sverige för att hjälpa till att vattenbomba bränderna. I en enda lång konvoj åkte över 130 polska brandmän i över 40 fordon för att hjälpa oss släcka bränderna. Det visade oss EU-medborgare det mervärde EU kan ge oss när EU fokuserar på rätt saker.

Det påminde oss att det som är bra med EU inte alltid syns men när det väl händer något så står vi inte och undrar varför vi är med i EU utan ser EU i luften, på våra vägar och i våra skogar. En av de många bra saker vi fått genom EU är ökad beredskap. Ett samarbete vi inte hade haft om Sverigedemokraternas långvariga linje om Swexit hade varit verklighet.

Gävleborgs län har nästan 1 000 exporterande företag. Företag som är beroende av EU:s frihandelsavtal och den inre marknaden som gör att deras varor kan sälja, skeppas och köpas enklare i EU. En frihandel som Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna sällan jublar över trots vad det ger Gävleborg.

I Gävleborgs län så arbetar nästan 28 000 människor i exporterande företag. Det är dryga 40 procent av alla som jobbar i ett privat företag och 21 procent av alla sysselsatta i Gävleborgs län. 28 000 människor vars jobb är beroende av att vi har en fungerande inre marknad och ett EU som fortsätter skapa välstånd genom handel.

Vi har stora utmaningar vi måste lösa gemensamt: migration, stöldligor och klimatförändringar. EU ska ha en reglerad och kontrollerad migration. Kriminella som kommer från andra EU-länder ska enklare och snabbare kunna lagföras och utvisas. När runt 70 procent av energiförbrukningen i EU fortfarande kommer från fossil energi behövs det mer kärnkraft och en fördubbling av EU:s satsning på kärnkraft.

Det är där vi moderater vill lägga vårt fokus i EU. Vi vill inte likt Socialdemokraterna och Liberalerna flytta makt över svensk socialpolitik till EU. Sverige ska bestämma över sin egen abortlagstiftning, föräldraförsäkring och arbetsmarknadspolitik. Socialdemokraterna röstar dessutom för en begränsning av det fria internet och länkskatt.

Låt inte Socialdemokraterna och Liberalerna få chansen att flytta makt över svensk social- och arbetsmarknadspolitik till EU.

Låt inte ett parti som SD, som varit emot svenskt EU-medlemskap, samarbetat med Putin-vänliga partier och arbetat emot svenska intressen i EU få mer makt.

Rösta för ett EU med fokus på rätt saker. Rösta på Moderaterna.

William Elofsson, kommunalråd i opposition (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons